Na zatožno klop je danes prvič sedel 72-letni Slavko Grgič, obtožen je poskusa uboja Petra Miličevića septembra lani. Sodnica Lea Habjanič ga je povabila, da bi ga vprašala, ali priznava navedbe iz obtožnice. Še prej je tožilko Alenko Mordej povprašala, kakšno kazen predlaga v primeru priznanja, pa ni dobila konkretnega odgovora: »Kaznovalnega predloga nimam, ker sem seznanjena, da obtoženi ne želi priznati,« je odvrnila Mordejeva. To sta potrdila tudi Grgič in njegov zagovornik Luka Skvarča. Datum začetka sojenja bo določen naknadno.

Ker obtožnice še niso predstavili, podrobnosti še niso znane, gre pa nedvomno za dogodek, ki se je zgodil 30. septembra lani v kamniškem samskem domu. Takrat so s PU Ljubljana sporočili, da naj bi okoli 16.30 71-letni moški med prepirom z ostrim predmetom poškodoval 66-letnika. Poškodovanega so odpeljali v ljubljanski klinični center. Policisti so 71-letniku odvzeli prostost in ga pridržali. Grgič je bil očitno za zapahi le kratek čas, zdaj ni v priporu, na sodišče je prišel brez spremstva. Spravil naj bi se na možakarja, s katerim sta v samskem domu bivala v isti sobi, Petra Miličevića. Z nožem ga je zabodel v levi del prsnega koša in desno nogo. Zaradi hudih krvavitev je Miličević padel v šok, njegovo življenje je bilo ogroženo. Habjaničeva je danes navedla, da je bil Grgič v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, sklepati je, da zaradi vinjenosti. V krvi naj bi mu namreč namerili slaba dva promila alkohola.

»Tako me je udaril, da sem padel v nezavest«

Ko je bil Dnevnikov novinar septembra lani na kraju dogodka, je srečal več stanovalcev doma, sicer precej skopih s pojasnili, kaj se je zgodilo. So pa takrat razložili, da v domu z okoli 50 stanovalci Grgič in Miličević živita že vrsto let. Z juga nekdanje skupne države sta prišla na delo v Slovenijo in ostala. Grgič je danes pojasnil, da še vedno živi v domu in da ga je tja napotila socialna služba. Razložil je še, da je upokojeni rudar s 480 evri pokojnine, premoženja pa nima nobenega. Ko ga je sodnica vprašala po morebitnem priznanju, je hitel pripovedovati: »Jaz sem se le branil, on je mene… Tako me je udaril, da sem padel v nezavest.« Potem ga je ustavila in naročila, naj podrobnosti prihrani za sojenje. Grgič se je sicer zagovarjal že v preiskavi, takrat naj bi prišlo na dan, da sta si bila z Miličevićem že večkrat v laseh. Grgič naj bi mu med drugim večkrat očital, da samo on nakupuje in podobno.

Zagovornik je Habjaničevi predlagal, da bi na sojenju o Grgičevi prištevnosti povprašali še enega psihiatra. Pojasnil bi, ali je bil v usodnih trenutkih zmožen razumeti svoje ravnanje in ali se je imel pod nadzorom. Sklepati je torej, da se obramba ne strinja povsem z ugotovitvijo izvedenca, ki je ugotovil bistveno zmanjšano prištevnost. Predlagal je tudi novega izvedenca medicinske stroke, da opiše vrsto in težo oškodovančevih poškodb. »Naj navede, kakšen učinek imajo običajno takšne poškodbe in kakšnega so imele v tem primeru,« je razložil. Sodnica ga je vprašala, zakaj nova izvedenca, pa ji je odgovoril, da ima obtoženi na sojenju pravico še do drugega mnenja. Grgič se je z odvetnikom strinjal, kdaj bo lahko podal svoj zagovor, pa še ni odločeno.