Zapora proge skozi predor Karavanke je dogovorjena že dlje časa. Osemkilometrski predor, ki povezuje Podrožco in Jesenice, bodo zaprli oktobra 2020, zapora bo trajala šest mesecev do konca marca 2021. Danes objavljeni razpis se nanaša na gradbena dela, direkcija in ÖBB Infrastruktur pa bosta izvajalca izbirala skupaj. V začetku prihodnjega leta bosta objavila še dva skupna razpisa za prenovo vozne mreže, tehnologijo v predoru in signalnovarnostne naprave.

Leta 2018 je bila skupna vrednost nadgradnje - skupaj z investicijsko in projektno dokumentacijo - ocenjena na 138,8 milijona evrov, od tega bo delež Slovenije 60,5 milijona evrov (brez DDV), delež Avstrije pa 78,3 milijona evrov, pišejo spletne Finance.

Direkcija je v sodelovanju z avstrijskim partnerjem ÖBB Infrastruktur že aprila lani objavila javno naročilo za izdelavo projektne in izvedbene dokumentacije za varnostno-tehnično nadgradnjo železniškega predora Karavanke. V okviru razpisa je predvidena tudi zasnova nove trase in novega predora ob zdajšnji predorski cevi.

Slovenija in Avstrija sta prek evropskega razpisa v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) pridobili tri milijone evrov za izdelavo dokumentacije, od tega je bila Slovenija upravičena do 1,36 milijona evrov.

Nadzorni svet Darsa potrdil izbiro Cengiza kot izvajalca za Karavanke

Nadzorni svet je na današnji seji potrdil Darsovo izbiro Cengiza za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora. Zdaj bo Dars sklep o izbiri vročil podjetjem, ki so sodelovala na pogajanjih. Tisti, ki se bo želel pritožiti, bo imel za to osem delovnih dni časa, a tudi v tem primeru Dars računa, da bo gradbinca v delo uvedel najpozneje marca.

Ponudba turške družbe je bila na pogajanjih, ki jih Dars izvedel na začetku meseca, najcenejša. Turki bodo posel opravili za 98,5 milijona evrov brez DDV, je Dars objavil prek spletnih strani Ljubljanske borze, V družbi so ob tem povedali, da nameravajo pogodbo s turškim gradbincem podpisati januarja.

Na odločitev Darsa je namreč možna še zadnja pritožba, a tudi če do nje pride, Dars računa, da bo izbranega gradbinca v delo uvedel najpozneje marca prihodnje leto.