Potem ko so pri Guardianu razkrili najboljše od 11. do 100. mesta, so danes imenovali še »top 10« nogometašev minule sezone, v katerem je na prvem mestu pristal zvezdnik Barcelone Lionel Messi pred dvema nogometašema, ki sta z Liverpoolom osvojila evropski naslov - Nizozemcem Virgilom van Dijkom in Senegalcem Sadiom Manejem.

Čeprav Messi v minuli sezoni ni osvojil ne lige prvakov ne južnoameriškega prvenstva, pa je individualno tako izstopal, da je argentinski genij prepričljivo končal na vrhu izbora, so med drugim zapisali pri Guardianu in dodali, da je imel prav vsak izmed 239 glasovalcev Messija na seznamu najboljših. To je za 32-letnega Argentinca še peta nagrada Guardiana za najboljšega nogometaša sezone.

V najboljši deseterici so pristali še Portugalec Cristiano Ronaldo (4./Juventus), Egipčan Mohamed Salah (5./Liverpool), Francoz Kylian Mbappe (6./PSG), Poljak Robert Lewandowski (7./Bayern), Anglež Raheem Sterling (8./Manchester City), Brazilec Alisson Becker (9./Liverpool) in Nizozemec Frankie de Jong (10./Barcelona).

Oblak je najbolj zanesljiv in miren vratar na svetu

Oblak, ki je bil lani v Guardianovem izboru na 27. mestu, je letos napredoval za tri mesta. »Ko je Atletico odigral prvo pripravljalno tekmo za novo sezono, je kapetanski trak nosil Oblak, kar kaže na to, kakšen status si je ustvaril s svojimi skorajda brezhibnimi predstavami v petih sezonah,« so v obrazložitvi pri 26-letnemu Škofjeločanu laskavo zapisali pri Guardianu.

»Morda ni najbolj spektakularen, zagotovo ni najbolj vpadljiv, vsekakor pa je najbolj zanesljiv, miren vratar na svetu, ki brez velikega pompa prikazuje najbolj neverjetne obrambe,« so še zapisali pri Guardianu, medtem ko je Jorge Valdano za El Pais dodal, da gre za »klasičnega vratarja, ki na igrišču prikazuje čudeže z vso resnostjo duhovnika: trezno, spretno in morda je najpomembneje to, da svojo mirnost prenaša tudi na ekipo«.

Med stoterico je Oblak tretji najboljši vratar na svetu. Pred njim sta na 21. mestu le vratar Barcelone Marc-Andre Ter Stegen ter vratar evropskega prvaka Liverpoola, Brazilec Alisson Becker, ki je deveti.

Na lestvici »top 100« je ob Oblaku od Slovencev le še Samir Handanović. Vratar milanskega Interja je pristal na 98. mestu.