Nogometaši Barcelone in Reala Madrid bodo danes ob 20. uri na stadionu Camp Nou začeli zaostalo tekmo španskega prvenstva, ki bi morala biti že 26. oktobra, a so jo odnesli nemiri in protesti v Kataloniji. Tudi za danes so napovedani protesti, kar bo še povečalo napetost. Prav zaradi varnostnih razlogov bosta kluba na dan tekme na kosilu in počitku v istem hotelu, v katerem sicer ob gostovanjih v Kataloniji biva Real. Ekipi se bosta vsaka s svojim avtobusom istočasno odpravili do slab kilometer oddaljenega stadiona, kjer morata biti že dve uri pred začetkom, kar je pol ure prej, kot zahteva običajen protokol.

El clasico je imel buren uvod konec tedna, saj sta vodilni ekipi lige remizirali na zahtevnih gostovanjih. Pri Barceloni kričijo, da so bili v San Sebastianu pri Real Sociedadu (2:2) v finišu tekme prikrajšani za enajstmetrovko. Real je na gostovanju v Valencii izvlekel remi (1:1) z zadetkom Benzemaja v 95. minuti. Ozračje je še dodatno razgreto zaradi sodnika Alejanda Hernandeza s Kanarskih otokov, ki je sodil na treh derbijih in po vsakem so bile polemike.

Nogometna velikana vstopata v derbi točkovno poravnana (po 35), Barcelona pa ima za dva gola boljšo razliko v zadetkih. Izenačena sta tudi najboljša strelca klubov, Argentinec Lionel Messi in Francoz Karim Benzema s po 12 zadetki. »Proti Realu bolje igramo na gostovanjih na Santiagu Bernabeuju. Ker se Real doma postavi napadalno, imamo več prostora. Na Camp Nouju je drugačna tekma, ker se postavijo malo bolj nazaj in zgostijo prostor ter prežijo na protinapade, za kar imajo hitre igralce. Za nas so tekme doma z Realom bolj zahtevne kot na gostovanjih,« je povedal Lionel Messi v intervjuju za španski športni dnevnik Marca. Barcelona doma blesti, saj je v ligi zmagala na vseh sedmih domačih tekmah z razliko v golih 30:9, kar je slab obet za Real.

Real prihaja v Barcelono oslabljen, saj so poškodovani Marcelo, Hazard, Asensio, Vazquez in James Rodriguez. »Pred tekmo se govori marsikaj, toda gledalci si želijo zgolj gledati dobro tekmo. Vemo, kdo je naš tekmec, kdo je Messi, a tudi mi imamo svoja orožja. Želimo odigrati dobro tekmo. Zanima me le igrišče, o drugih stvareh ne razmišljam,« je izpostavil trener Reala Zinedine Zidane, ki na tiskovni konferenci ni hotel razpravljati o tem, kako bo poskušal zaustaviti Messija. Košarkarji in nogometaši Reala so bili v ponedeljek skupaj na božično-novoletnem kosilu s predsednikom kluba Florentinom Perezom. Nogometaši Reala in člani strokovnega vodstva so za darilo dobili ključe novih audijev. Sami so lahko izbrali različne modele, večina se je odločila za zverine, izstopal pa je Varane, ki je izbral električnega.

Verjetni postavi – Barcelona: Ter Stegen, Roberto, Pique, Lenglet, Alba, Rakitić, Busquets, De Jong, Messi, Suarez, Griezmann. Real Madrid: Courtios, Carvajal, Varane, Ramos, Mendy, Modrić, Casemiro, Kroos, Valverde, Benzema, Isaco. Naš namig: 0.