Merjeno v evrih je cena nafte znamke WTI v letošnjem letu zabeležila rast v višini 38 odstotkov, medtem ko je nafta znamke Brent zrasla za 27 odstotkov. Velja pa omeniti, da je v zadnjem četrtletju leta 2018 cena nafte znamke WTI padla za 40 odstotkov, nafta znamke Brent pa je v istem obdobju izgubila 37 odstotkov vrednosti (merjeno v evrih).

Kaj se bo dogajalo s to surovino v prihodnjem letu, bo odvisno od več dejavnikov. Na eni strani imamo fundamentalno pomembna dejavnika, to sta ponudba in povpraševanje, na drugi dejavnike, ki vplivajo na situacijo na naftnih trgih. Med te spadajo na primer: geopolitična nestabilnost, ameriške sankcije, zakonodajne spremembe in drugi nepričakovani dogodki ter ne nazadnje poslovne odločitve energetskih podjetij. V tem prispevku bi se osredotočil predvsem na odnos med ponudbo in povpraševanjem.

Povpraševanje po nafti in posledično tudi cene te surovine bodo pod vplivom trgovinskih sporov med ZDA in Kitajsko tudi v letu 2020. Pred kratkim dosežen delni dogovor med velesilama je sicer korak v pravo smer, vendar preostala pot ne bo kratka niti enostavna. Trgovinska vojna med dvema največjima državama na svetu negativno vpliva na svetovno gospodarstvo in tudi na potrebe po nafti. Med dolgoročnimi trendi, ki negativno vplivajo na povpraševanje po nafti, velja izpostaviti tehnološki razvoj, demografske spremembe in tudi dekarbonizacijo sveta.

Na ponudbeni strani bosta ključna dejavnika  omejitve črpanja nafte v državah OPEC in zaveznicah (skupina OPEC+) ter  proizvodnja nafte v ZDA. 

V začetku tega meseca so se države OPEC+ dogovorile, da bodo januarja omejile proizvodnjo za dodatnih 500.000 sodov na dan, na 1,7 milijona sodov na dan. Hkrati je Savdska Arabija sporočila,  da  bo prostovoljno zmanjšala proizvodnjo za dodatnih 400.000 sodov na dan pod pogojem, da  se bodo druge države bolj strogo držale dogovorov.

V ZDA, kjer smo v zadnjih letih priča renesanse naftne industrije, se pričakuje upočasnitev rasti proizvodnje, ki pa bo še vedno pozitivna. Število vrtalnih naprav se znižuje že od začetka leta 2019, vendar hkrati raste njihova učinkovitost in tudi produktivnost.  

Ameriška vladna agencija EIA, ki spremlja in analizira informacije o stanju na trgih energentov, pričakuje, da bo v letu 2020 povpraševanje po tekočih gorivih zraslo za 1,4 milijona sodov na dan, ponudba pa se bo povečala za 1,5 milijona sodov na dan.

Presežek ponudbe nad povpraševanjem je glavni razlog, zakaj je v letu 2020 verjetnost pozitivne dinamike na naftnih trgih manjša kot verjetnost padca cen. Hkrati pa moramo upoštevati, da so bile na začetku leta 2019 cene nafte precej nižje kot zdaj, torej prednosti nizke osnove v letu 2020 ne bomo imeli.