Kot je danes pojasnil predstavnik policije Mike Clement, sta preostala pogrešana - 17-letna Avstralka in 40-letni Novozelandec - najverjetneje umrla v bližini potoka na otoku. A odtlej ju je tudi zaradi deževja, ki je sledilo izbruhu 9. decembra, odneslo z otoka in strokovnjaki domnevajo, da sta njuni trupli že na odprtem morju, možnosti, da ju najdejo, pa so majhne.

V prizadevanju, da bi našli trupla, so sicer doslej reševalne službe izvedle iskanje iz zraka, na območja so napotili tudi potapljaške ekipe. Šest trupel jim je uspelo z otoka prepeljati kljub grožnji novega izbruha.

Iskanje se bo tudi sedaj nadaljevalo, a ga bodo po besedah Clementa v prihodnjih dneh predali lokalni policiji. »Globoko nam je žal, da nam doslej ni uspelo najti trupel,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal novinarjem. »Dobesedno smo v rokah morja,« je še dodal.

Ko je ognjenik izbruhnil, je bilo na Belem otoku 47 pohodnikov in vodičev. Med njimi so bili državljani Avstralije, ZDA, Velike Britanije, Kitajske, Nemčije, Malezije in Nove Zelandije.

Najmanj 12 od 18 smrtnih žrtev je Avstralcev, trije so Američani, ki so živeli v Avstraliji. Dva umrla sta Novozelandca, ki sta na ognjeniku delala kot vodiča.