»Vsi se strinjamo, da je najdba trupel preminulih z otoka absolutna nuja,« je novinarjev dejala vodja nacionalne civilne zaščite Sarah Stuart-Black. Ob tem pa je pojasnila, da je še bolj nujno zaščititi življenja in da se zato še ne morejo vrniti na otok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Geološki nadzorni center GeoNet je posvaril, da se je stopanja vulkanskega tresenja od jutra povečala in da je danes izbruh še bolj verjeten kot v torek. »Razmere ostajajo zelo negotove glede prihodnje aktivnosti. Še vedno je verjeten izbruh v prihodnjih 24 urah,« so sporočili iz nadzornega centra.

Policija tako ostaja v pripravljenosti in čaka, da se bodo razmere dovolj umirile, da se bo varno vrniti na otok, kjer bodo iskali trupla pogrešanih, je pojasnil predstavnik policije John Tims.

Ob tem se je Tims še opravičil za pomoto v torek, ko so sporočili, da so odprli kriminalno preiskavo tragedije. Informacijo so kasneje popravili in sporočili, da gre za preiskavo na prošnjo mrliškega oglednika.

Policiji je že uspelo identificirati pogrešane in poškodovane, več informacij o njih pa bodo posredovali kasneje. Med njimi je med drugim 24 Avstralcev, devet Američanov, pet Novozelandcev, štirje Nemci ter po dve osebi s Kitajske, Velike Britanije in Malezije.

V času izbruha je bilo na Belem otoku ali v njegovi neposredni bližini najmanj 48 ljudi. 31 ljudi je bilo poškodovanih, večina je dobila opekline. Po navedbah novozelandske premierke Jacinde Ardern so med smrtnimi žrtvami in ranjenimi državljani Nove Zelandije, Avstralije, ZDA, Kitajske, Malezije in Nemčije. Večina jih je bila na ladji za križarjenje Ovation of the Seas.

Že pred izbruhom so znanstveniki posvarili pred povečano aktivnostjo vulkana na Belem otoku, ki je sicer v zasebni lasti. Zato so se pojavili nekateri pomisleki, zakaj niso začasno ukinili turističnih obiskov. Otok vsako leto z ladjami obišče približno 10.000 ljudi.