Policija je kljub opozorilom vulkanologov, da so se možnosti za nov obsežen izbruh vulkana v prihodnjih 24 urah povečale na 50 do 60 odstotkov, odobrila načrt reševalcev, da se na otok napotijo v petek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dokončujemo načrt, da jutri zjutraj z Belega otoka odpeljemo trupla," je dejal namestnik načelnika policije John Tims. Dodal je, da so družine žrtev že seznanili z načrti.

S pomočjo posnetkov dronov in pričanjem pilotov helikopterjev, ki so nad otok poleteli takoj po izbruhu, oblasti domnevajo, kje bi lahko bili posmrtni ostanki nekaterih pogrešanih.

Izbruh je po uradnih podatkih zahteval osem žrtev, dva človeka sta namreč v ponedeljek podlegla poškodbam. Osem oseb je pogrešanih, zanje pa domnevajo, da so mrtvi.

21 poškodovanih je v štirih bolnišnicah na oddelkih za opekline, od tega jih je 16 v kritičnem stanju. V zadnjih 24 urah so s štirimi poleti v Avstralijo prepeljali sedem avstralskih bolnikov. Šest bolnikov iz Avstralije bodo v domovino prepeljali v prihodnjih 24 urah.