Tako uspešno sezono v tako nepredvidljivi športni panogi imajo mogoče le redki posamezniki enkrat ali dvakrat na desetletje. Primož Roglič je na obeh lestvicah Mednarodne kolesarske zveze (UCI) na prvem mestu. Tako na svetovni lestvici, ki upošteva dirke vseh ravni, kot na dirkah svetovnega niza World Tour je številka ena. Spisal je zgodovinsko sezono. Veličino njegovih uspehov celo bolj zgovorno kažejo manj uspešni dnevi. Na prste ene roke lahko naštejemo tekmovalne dni, v katerih zaradi mraza in dežja (svetovno prvenstvo), klubske taktike (državno prvenstvo), pomanjkanja časa za specialne priprave in poškodb (kronometer, svetovno prvenstvo) ni dosegel optimuma. In še tu so bile uvrstitve na 4., 12. mesto…

Zmagoviti mozaik Primoža Rogliča je impozanten. Aplavdirali so mu trinajst dni. Zmagal je na štirih od petih etapnih dirk najvišje ravni, na katerih je nastopil. Spomladi mu je uspel trojček enotedenskih dirk (Romandija, Tirreno–Adriatico, UAE Tour). Bil je popoln. Tri dirke, tri zmage. Vrhunec pomladi je bil na italijanskem Giru. Začel je v rožnati majici, a je po nizu zdravstvenih težav v drugem delu, med katerim je z zapleti bolan shujšal kar štiri kilograme, povsem izčrpan končal tretji v skupnem seštevku. Nemara je to za poznavalce športa še mnogo večji dosežek. Zdržati bolan, izčrpan stresnih in tudi za zdrave zelo napornih deset dni, ko nanj kot favorita po nizu dveh dnevnih zmag prežijo kot volkovi na ranjeno žival, je zagotovo epsko. Izjemen potencial in vrhunsko pripravljenost je potrdil na španski Vuelti. Skupaj s Tadejem Pogačarjem sta pripravila zgodovinske tri tedne. Zmaga v Španiji ga uvršča med velikane tritedenskih dirk.

Primož Roglič je s pomočjo zasedbe Jumbo-Visma zmagal na sedmih etapnih dnevih in še na dveh enodnevnih klasikah. Prav to ga uvršča med najbolj vsestranske kolesarje sezone. Zmagoval je tako v vožnji na čas, na vrh klancev gorskih etap, v sprintu manjših skupin kot s samostojno akcijo. Tako raznoliko ni uspelo zmagovati nobenemu od najboljših kolesarjev zadnjih let. Na dirkah za svetovno lestvico je zbral kar 31 odstotkov točk več kot drugouvrščeni Francoz Julian Alaphilippe. Da mu v svetovni karavani ni lahko in ga ne spuščajo naprej, ker se piše Roglič, kot je ob priložnosti dejal, se je pokazalo tudi ob prestižni podelitvi lovorike zlato kolo (Velo d'Or). V Franciji so ga namenili Francozu, ker je vozil največjo francosko dirko, Roglič pa jo je zaradi izčrpanosti moral izpustiti. Njegova velika želja je, da zaznamuje tudi kolesnice na Tour de Franceu, ki bo njegov osrednji cilj v letu 2020.