Učitelji, zdravstveni delavci in drugi javni uslužbenci so se danes tretji dan pridružili delavcem v transportu na shodih, odkar se je 5. decembra začela stavka. Več kot 200.000 ljudi se je po oceni policije zbralo na več desetih shodih po celi državi. Največji pa se je začel popoldne na pariškem trgu Place de la Republique. Po oceni sindikata CGT se je v francoski prestolnici zbralo 350.000 ljudi.

Zaradi protestov je danes zaprt Eifflov stolp, policija pa je v pripravljenosti, da tokrat ne bo prišlo do izgredov.

Iz sindikata CGT so sporočili, da so delavci v energetiki v okviru stavke ponoči izključili dobavo elektrike okoli 50.000 gospodinjstvom v bližini Bordeauxa in okoli 40.000 gospodinjstvom v Lyonu.

Vlada vztraja pri reformi pokojninskega sistema in končanju različnih shem, ki omogočajo zgodnjo upokojitev številnim v javnem sektorju. Nov sistem bo po navedbah vlade bolj pravičen in transparenten.

Stavka morda tudi čez praznike

"In glede tega načrta o oblikovanju univerzalnega pokojninskega sistema, smo jaz, moja vlada in večina popolnoma odločni," je dejal premier Edouard Philippe v parlamentu.

Nekateri sindikati sicer grozijo, da bi lahko stavko nadaljevali tudi čez prihajajoče božično-novoletne praznike, pri čemer odgovornost prelagajo na vlado. Državljani so zaenkrat prenašali prometne zastoje, a bi lahko stavka med prazniki ogrozila številna potovanja.

Francoska vlada zatrjuje, da se je s sindikati pripravljena pogajati o predlogu pokojninske reforme, po katerem bi se Francozi lahko še naprej upokojevali z 62 leti, za polno pokojnino pa bi morali delati do 64. leta. Sindikati predlog pokojninske reforme zavračajo. Rešitve še ni na vidiku.

Pritisk na predsednika Emmanuela Macrona se tako krepi, tudi potem ko je v ponedeljek odstopil arhitekt pokojninske reforme. Visoki komisar za pokojnine Jean-Paul Delevoye je odstopil zaradi škandala, povezanega z neprijavljenimi prihodki.