»Prostor za pogajanja obstaja, glede pogojev za zahtevna delovna mesta, glede metod uravnoteženja proračuna,« je za televizijo France 2 dejal finančni minister Bruno Le Maire.

Sindikati so soglasno zavrnili vladni načrt o uvedbi enotnega pokojninskega sistema, po katerem bi se Francozi lahko še naprej upokojevali z 62 leti, za polno pokojnino pa bi morali delati do 64. leta.

Celo iz največjega sindikata v državi, CFDT, kjer so se dolgo zavzemali za univerzalni pokojninski sistem, osnovan na točkovanju, so sporočili, da je vlada prestopila rdečo črto. Zato so pozvali k novim množičnim demonstracijam 17. decembra.

»Imeti dogovor na dosegu in ga nato zavreči zaradi vprašanja proračunskega dogmatizma je velika napaka,« je za časnik Les Echos komentiral prvi mož CFDT Laurent Berger.

Javni prevoz v Parizu zaradi stavke že osmi dan skoraj povsem stoji. Številne šole so zaradi tega odpovedale pouk, mnogi ljudi niso mogli priti v službo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Božičnega premirja ne bo,« je opozoril vodja odseka za promet pri sindikatu CGT Laurent Burn. »Žal moram reči, da se bo stavka nadaljevala, saj si tega nismo želeli, vendar vlada vztraja, zato bo to še dolgo trajalo,« je dodal za radio France Info.

Finančni minister Le Maire je pozval CFDT, naj se vrne za pogajalsko mizo, saj da je vlada pripravljena prisluhniti njihovim predlogom. »Mi predlagamo 64 let, z bonusi in odbitki,« je dejal. »Ali obstajajo boljše rešitve? Morda, zato razpravljajmo o tem,« je dodal.

Philippe predstavil predlog pokojninske reforme

Francoski premier Edouard Philippe je v sredo predstavil predlog pokojninske reforme, ki prinaša univerzalni pokojninski sistem, osnovan na točkovanju. Ta bo nadomestil trenutno veljavnih 42 različnih pokojninskih shem.

»Prišel je čas univerzalnega sistema. Tisti posebnih režimov se je končal,« je dejal Philippe. V mislih je imel posebne pokojninske sheme, ki nekaterim poklicem v državi - med drugim številnim uslužbencem železnic - omogoča zgodnje upokojevanje.

»Vsi vemo, da bodo imeli naši otroci v povprečju manj neprekinjene kariere kot mi, da je danes poklicna mobilnost močnejša kot v preteklosti. Naš pokojninski sistem mora to dopustiti,« je dejal. Obenem je zatrdil, bo prehod na nov sistem "postopen in spoštljiv".

Nov sistem bo zajel le ljudi, rojene leta 1975 in pozneje, je zagotovil Philippe. Za tiste, ki šele vstopajo na trg dela, bo reforma začela veljati z letom 2022. Glede na predhodno objavljene načrte naj bi sicer reforma veljala za vse, rojene od leta 1963 naprej, a je vlada pri tem določilu popustila sindikatom.

Zakonsko določena upokojitvena starost tudi v skladu z reformo ostaja 62 let. A če bodo želeli doseči maksimalno število točk, bodo morali dejansko delati dlje. Polno pokojnino bi tako lahko dosegli šele z upokojitvijo pri 64 letih.