V zveznih deželah Hamburg, Schleswig-Holstein in Spodnja Saška je bilo na delu 420 policistov in šest tožilcev. Tarča preiskave je bilo 14 osumljencev, vključno z devetimi zdravniki, tremi farmacevti in dvema vodilnima uslužbencema farmacevtskih podjetij, besede predstavnice hamburškega tožilstva povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Gre za podkupovanje in korupcijo v zdravstvenem sektorju ter goljufijo pri obračunavanju, oboje pa v povezavi s predpisovanjem in obračunavanjem citostatikov," so še dejali. Citostatike sicer uporabljajo pri kemoterapiji za zdravljenje raka. Morebitna škoda se giblje v višini več milijonov evrov.

Prvotni cilj preiskave je bil zavarovati dokaze. Iz lekarne v središču Hamburga so denimo policisti odnašali velike škatle. Nalogi za aretacijo še niso bili izdani za nikogar.

Po poročanju časnikov Zeit in Panorama je v središču preiskave velik proizvajalec citostatikov iz Hamburga. Podjetje naj bi podkupovalo zdravnike, da bi prišlo do receptov za bolnike z rakom. Recepti so nato romali v lekarno, ki je blizu podjetju, kjer so jih nato obračunali zavarovalnicam.