Po nepričakovani, a odmevni zmagi proti ruskemu prvaku Kuzbasu Kemerovo minulo sredo odbojkarji ACH Volleyja niso imeli veliko časa za proslavljanje uspeha. V soboto so se v slovenskem prvenstvu najprej pomerili z Mariborom in ga premagali s 3:0, že naslednji dan pa se odpravili v Rusijo, kjer jih danes ob 15. uri čaka obračun tretjega kroga skupinskega dela lige prvakov proti Novemu Urengoju. Na dolgo pot so se podali z Dunaja, kjer so nekaj čez polnoč odleteli proti Moskvi, nato pa prestopili na let do Novega Urengoja – mesta z nekaj več kot 100.000 prebivalci v osrčju hladne Sibirije. »Po koncu težke poti nas čaka še težji nasprotnik,« je pred odhodom na šest tisoč kilometrov oddaljeno gostovanje ocenil trener ACH Volleyja Matija Pleško.

Tako kot vselej je tekmeca preučil do potankosti in prišel do sklepa, da lahko zvezdniška ekipa tudi ob odsotnosti dobrega sprejema zaradi svoje višine še vedno premaguje najboljše klube na svetu. »Bomo videli, koliko nas bodo odmaknili od mreže. So dobri serverji. V začetni postavi imajo pet skok serverjev, ki nabijejo žogo do 120 kilometrov na uro, in te začetne udarce bo treba dobro krotiti. Praktično vsa igralna mesta imajo pokrita z dvema ali celo tremi odličnimi igralci, tako da lahko hitro menjajo svoj slog igre. Načeloma pa njihovo udarno postavo sestavljajo sprejemalca, ruska reprezentanta Dmitri Volkov in Egor Kljuka, ter madžarski korektor Krisztian Padar,« je opozoril Pleško.

Ljubljančani na tekmi bržkone ne bodo mogli računati na sprejemalca Jana Pokeršnika, ki si je proti Kuzbasu poškodoval zapestje. Čeprav zdravniški pregled ni pokazal zloma, je bilo njegovo zapestje tako razbolelo, da skoraj ni mogel držati žlice v roki, zato je v Rusijo odšel brez opravljenega treninga. Ne glede na to cilj slovenskih prvakov ostaja enak. Želijo si nove zmage, ki pa bo na gostovanju težje dosegljiva kot pred domačo publiko, prav tako bo tudi podcenjevanje tekmeca po zmagi nad Kuzbasom verjetno manjše, kot bi morda bilo sicer. »Cilji morajo ostati enaki. Ne smemo se vrniti nazaj le z dobro igro. Nesmiselno bi se bilo odpraviti na takšno dolgo pot v Rusijo s ciljem, da le prikažemo solidno predstavo. Treba si je želeti nekaj več. Če je padla ena ruska ekipa, zakaj ne bi še druga? Iskati pa bo treba priložnosti v vsaki njihovi manjši napaki. Kar nam bo dano, moramo izkoristiti,« je optimističen sprejemalec ACH Volleyja Jure Okroglič.

Poleg Ljubljančanov danes čaka tekma tudi kamniški Calcit, ki bo ob 19. uri v Lizboni odigral povratni dvoboj prvega kroga pokala challenge proti Sportingu. Slovenski podprvaki so prvo tekmo dobili s 3:1, zato jim za napredovanje v naslednji krog zadostujeta že dva osvojena niza.