Po šestih tednih za različna čutila in organe, od ušes in oči do želodca, naporne volilne kampanje, v kateri je najbolj utrujal konservativni premier Boris Johnson s papagajskim ponavljanjem fraze »Dokončajmo brexit«, je bil danes na Otoku prijeten mir. Politični Božički so morali utihniti, na vrsti so bili volilci. Več kot štirideset milijonov jih je. V 650 volilnih okrožjih. Hladen, vetroven, deževen (običajen!) decembrski predbožični volilni četrtek muhastim britanskim volilcem, vajenim spomladanskih volitev, ni bil po volji. Decembra so zadnjič volili pred skoraj stoletjem (1923), ko so imeli največji imperij, ki je pokrival petino sveta. Vseeno kaže, da je bila volilna udeležba visoka.

Brexitske volitve?

To, kar bi zdaj stranke in njihovi prvaki po šestih tednih utrujajoče kampanje radi vedeli, je, kaj je bilo ključno za glasove volilcev. Brexit? Državno zdravstvo? Desna ali leva vizija prihodnosti? Globalno segrevanje? Osebnosti? Glasovanje za stranke? Za smešnega Johnsona ali resnega Jeremyja Corbyna? Jeza ali navdušenje? Glasovanje za nekoga ali proti nekomu? Taktično glasovanje? Kljub trdi temi nekaj minut po sedmi uri zjutraj, ko sem bil, tako kot pred dvema letoma, spet (zmotno) prepričan, da bom prvi volilec v Wimbledonu, je bila pred voliščem vrsta, bolj vrstica volilcev. Pred voliščem, ki je sicer dvorana anglikanske cerkve, je bilo pet volilcev (leta 2017, ko sem prišel takoj po sedmi, je bil pred menoj samo eden), kar so si v Wimbledonu vse vodilne tri stranke lahko razlagale kot dobro znamenje zase. Volišča so odprli ob sedmih zjutraj, zaprejo se ob desetih zvečer. Izid volitev bo verjetno jasen med peto in sedmo uro zjutraj.

O veliki zmagi

Prvaki strank so volili že dopoldne, med njima velika glavna tekmeca teh volitev, konservativni premier Boris Johnson in laburistični vodja Jeremy Corbyn, ki ponujata zelo različni viziji Britanije: desno in levo. Uradno še poročeni Johnson, ki s punco Carrie živi na koruzi na Downing Streeetu 10, je prišel na volišče s psom in odšel brez besed. Corbyn je prišel s tretjo ženo Alvarez, ki je mehiškega rodu. Na vprašanje enega od novinarjev »Za kaj gre danes, gospod Corbyn?« je odgovoril: »Za veliko zmago!« A čigava je ta zmaga? Johnsonovi privrženci so bili na volilni dan bolj tihi, Corbynovi glasnejši. Boris Johnson utegne biti poražen kot poslanski kandidat v svojem volilnem okrožju, kjer je zaslovela ostarela ženska, ki jo je ustavila novinarka in jo nagovorila z besedami: »Smo tukaj v Uxbridgeu in South Ruislipu, ki je volilno okrožje Borisa Johnsona…« Priletna volilka jo je prekinila z besedami: »Nikoli več vpričo mene ne omenite tega umazanega ničvredneža.« Te besede so velik »hit« na družbenih omrežjih. »Če nam bo uspelo poraziti Borisa Johnsona, se bo prvič v britanski politični zgodovini zgodilo, da je premier izgubil svoj poslanski sedež na splošnih volitvah,« je dejal laburistični poslanski kandidat v Johnsonovem volilnem okrožju Uxbridge Ali Milani. To bi bil orjaški politični skalp. V tem primeru bi zelo težko ostal premier tudi, če bi konservativci osvojili večino.