Po tekmah šestega kroga v nogometni ligi prvakov je znanih vseh 16 moštev, ki so se uvrstila v izločilne boje. Žreb osmine finala bo v ponedeljek v Nyonu. V bobnu nosilcev bodo prvaki v skupini PSG, Bayern, Manchester City, Juventus, Liverpool, Barcelona, Leipzig in Valencia, v bobnu nenosilcev pa drugouvrščena moštva Real Madrid, Tottenham, Atalanta, Atletico Madrid, Napoli, Borussia Dortmund, Lyon in Chelsea. Pravila so takšna, da se v osmini finala med seboj ne moreta pomeriti kluba iz iste države in iste predtekmovalne skupine. To pomeni, da se v osmini finala obeta nekaj spektakularnih dvobojev med evropskimi giganti. Zmagovalci skupin bodo povratne tekme igrali na svojem stadionu.

Izločilni boji na izpadanje so očitno rezervirani le za elito in najbogatejše. V osmini finala so prvič v zgodovini lige prvakov le klubi iz petih najmočnejših lig v Evropi. Španija in Anglija sta stoodstotni, saj imata po štiri predstavnike, Nemčija in Italija po tri (izpadla Bayer Leverkusen in Inter) ter Francija dva (izpadel Lille). Takšen razplet je še dodaten argument za najbogatejše klube, ki zahtevajo zaprto superligo.

Atalanta je bila že odpisana

Največji podvig je uspel debitantu v ligi prvakov Atalanti. Potem ko je izgubila prve tri tekme, je na naslednjih osvojila sedem točk. Najprej je ekipa iz Bergama remizirala z Manchester Cityjem, nato pa premagala zagrebški Dinamo in ukrajinski Šahtar. Takšen podvig je uspel le še Newcastlu v sezoni 2002/03. Presenečenje je tudi prvo mesto Valencie pred Chelseajem v skupini H, potem ko ji je uspel pravi podvig z zmago proti Ajaxu v Amsterdamu.

Prav izpad lanskega polfinalista Ajaxa je največje presenečenje tekmovanja v izenačeni skupini H, v kateri je osvojil kar deset točk, kar bi bilo v nekaterih drugih dovolj za napredovanje. Nizozemski prvak ima v letošnji sezoni slabšo zasedbo kot lani, ko so ga le sekunde ločile od finala z Liverpoolom. Ajax je zgolj s prodajo Matthijasa de Ligta v Juventus in Frenkieja de Jonga v Barcelono zaslužil 155 milijonov evrov. Čeprav je bil Ajax z 12 goli najučinkovitejša skupina H – s šestimi prejetimi pa imel tudi najboljšo obrambo –, ga je pokopala neučinkovitost. Najbolj so manjkali goli Srba Dušana Tadića, ki v ligi prvakov sploh ni dosegel zadetka.

Slavija Praga z devetimi Čehi in le dvema tujcema

Salzburg bo tekmovanje nadaljeval v evropski ligi, a je avstrijski prvak prejel obilo pohval za umetniški vtis, saj je igral napadalen nogomet, zato so bile njegove tekme prava zabava z veliko zadetki. Salzburg ima vrhunsko ogledniško službo, ki z vsega sveta v klub pripelje največje talente in jih nato v lastni šoli izbrusijo v vrhunske igralce. Najbolj znana produkta šole Salzburga sta Naby Keita in Sadio Mane, ki sta postala nosilca igre v vrstah evropskega prvaka Liverpoola. Trenutno je najbolj vroč 19-letni norveški napadalec Erling Braut Haaland, ki so ga januarja od Moldeja kupili za pet milijonov evrov, danes pa se zanj tepejo evropski velikani. Čeprav je Slavija Praga osvojila zadnje mesto v skupini F, si je za svoje predstave zaslužila več kot dve točki, saj je na z napadalnim pristopom namučila Barcelono, Borussio Dortmund in Inter. Kako kakovostna je češka nogometna šola, veliko pove podatek, da je v prvi enajsterici devet domačih fantov. Tujca sta le Nigerijec Peter Olayinka in Romun Nicolae Stanciu.

Brez evropske pomladi sta ostala oba kluba z območja nekdanje Jugoslavije, Dinamo Zagreb in Crvena zvezda, ki sta bila zadnja v svojih skupinah, potem ko sta imela vse v svojih rokah. Dinamo je v četrtem krogu še v 93. minuti proti Šahtarju vodil s 3:1 in nato le remiziral. Crvena zvezda, ki ji je za tretje mesto v skupini v zadnjem krogu zadostoval remi z Olympiakosom v Pireju, je v prvem polčasu zastreljala enajstmetrovko, v finišu tekme pa prejela gol s kazenskega strela po nepotrebnem igranju z roko.