Potem ko je v drugi polovici 90. let zaton doživelo kočevsko gospodarstvo, so skupaj z njim zamirali tudi strokovni tehnični programi v kočevski srednji šoli. V zadnjem desetletju se je začela zgodba spet obračati na bolje. Kočevska gimnazija in srednja šola sta se leta 2012 združili pod skupno streho. Dve leti kasneje so pridobili program oblikovalec kovin-orodjar, leta 2016 pa še program strojni tehnik. Ponovni vzpon tehničnih programov je neločljivo povezan z razmahom kočevskega gospodarstva, ki je skupaj z ministrstvoma za izobraževanje in gospodarstvo srednji šoli zagotovilo opremo v vrednosti 155.000 evrov. Med donatorji je tudi podjetje Yaskawa Europe Robotics, ki je včeraj v Kočevju, kjer je aprila letos zagnalo prvo tovarno robotov v Evropi, z občino podpisalo pogodbo o nakupu 4,5 hektarja velikega zemljišča za potrebe širitve dejavnosti.

Občina že zagotavlja nove površine za razvoj

Yaskawa bo za komunalno opremljeno zemljišče in vse potrebne dajatve odštela 1,3 milijona evrov. Zdaj potrebuje le še gradbeno dovoljenje. Če bo šlo z enakim tempom kot pri prvi tovarni, bo zanj potrebovala pičlih pet mesecev. »Skupaj z upravno enoto spremljamo projekt že v fazi priprave. Če je projektna dokumentacija dobro pripravljena, je tudi upravni enoti bistveno lažje izdati gradbeno dovoljenje, naša naloga pa je, da vse to koordiniramo,« pojasnjuje kočevski župan Vladimir Prebilič. Kot dodaja, občina že pripravlja spremembo občinskega prostorskega načrta, s čimer bo za širjenje gospodarske cone zagotovila dodatnih 15 hektarjev zemljišč. »Če želimo biti investitorjem zanimiva občina, moramo zagotoviti pripravljene površine.«

Yaskawa trenutno v Kočevju zaposluje 70 ljudi, do konca leta 2022 naj bi jih 155. Koliko ljudi naj bi zaposlovala v novi tovarni, kjer bodo izdelovali elektromotorje in elektronske komponente, še ne želijo natančneje napovedovati, a številke naj bi se tudi tam vrtele okoli 200. Pri prvi tovarni, vredni skoraj 25 milijonov evrov, je država zagotovila 5,7 milijona evrov spodbude.

Sodelovanje med šolo in podjetji

Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je Yaskawa dober primer sodelovanja lokalne skupnosti, tujega investitorja in države. »Ko gremo uglašeno k skupnemu cilju, uspeh ne more izostati,« je dejal. Pri drugi fazi naložbe je država doslej primaknila poldrugi milijon evrov za komunalno ureditev. Po njegovih besedah naj bi Yaskawa v širitev dejavnosti investirala dodatnih 20 do 30 milijonov evrov. »Ko bodo vložili vlogo za pomoč, bo država sodelovala po istem postopku kot pri prvi tovarni,« dodaja Počivalšek.

Med bodočimi Yaskawinimi sodelavci bo prav gotovo tudi kateri izmed današnjih dijakov kočevske srednje šole, kjer je v program oblikovalec kovin-orodjar vpisanih 30 dijakov, v program strojni tehnik pa 66. Odprti del kurikula oblikujejo v sodelovanju z okoliškimi podjetji, določene predmete poučujejo tudi strokovnjaki iz teh podjetij, podjetje Itas-cas daje dijakom v brezplačno uporabo svojo delavnico, našteva ravnatelj gimnazije in srednje šole Kočevje Tomaž Markovič. Včeraj so v šoli predstavili tudi nove računalnike, 3D-tiskalnike, pnevmatsko učilo ter CNC-rezkalni stroj in stružnico, ki so jih donirali oziroma zanje zagotovili sredstva kočevska podjetja in ministrstvi za gospodarstvo in izobraževanje. »Potrebe po kadrih v naši občini se povečujejo, podjetja štipendirajo naše dijake, ki tako vidijo možnost zaposlitve v lokalnem okolju,« dodaja Markovič.