Z gozdom pokrit grič Šumberk na obrobju Domžal je priljubljena točka za okoliške prebivalce, ki si v neposredni bližini doma želijo aktivnosti v naravi. Zahtevnejšim je na voljo urejena dva kilometra dolga trim steza, družine se raje odpravijo po gozdni učni poti. Prav vsi, ki so se kdaj povzpeli na dobrih 500 metrov visok greben, pa so se vsaj enkrat ustavili in odpočili na stari, dotrajani leseni klopci, ki je stala na najbolj elitnem mestu Šumberka. Na razgledni točki se pred obiskovalci odpre pogled vse od Kamniško-Savinjskih Alp pa do Julijcev.

Pravljična pot z bogato zgodovino

Pred kratkim so se obiskovalci domžalskega mestnega gozda morali od klopi posloviti, saj so v njeni neposredni bližini postavili novo razgledno ploščad z informacijskimi tablami, ki bodo še dodatno popestrile vsebine nove pravljično-doživljajske poti Pravljični Šumberk. Gre za že četrto pot v pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Domžalska pot otrokom in staršem, ki obiščejo zeleni plašč Domžal, razkriva skrivnost izgubljenega slamnika, ki je sila pomembna tudi za Domžalčane, prav tako na poti spoznavajo skrivnosti domžalskega mestnega gozda in bogato domžalsko zgodovino.

Na občini Domžale so z novo razgledno ploščadjo na Šumberku zadovoljni. Projekt zajema izdelavo razgledne ploščadi z informacijskimi tablami, leseni podest za počitek, urejena sta tudi dostop do razgledišča v neposredni okolici in krajina. Kot izvajalec omenjenega projekta se je podpisalo podjetje GlampTech. Ekipa zaposlenih je, tudi zaradi slabega vremena, delala v precej težkih razmerah, stroški izvedbe pa so znašali nekaj manj kot 11.700 evrov. Kot so nam na domžalski občini še povedali, je posebnost nove razgledne ploščadi tudi eden najlepših pogledov na Domžale, saj zajame Kamniško Bistrico z zeleno osjo, Homški hrib s cerkvijo, slamnikarske dimnike kot del slamnikarske dediščine Domžal ter Kamniško-Savinjske Alpe. Ob lepem vremenu pa se vidi vse do Triglava. Če niste iz Domžal ali bližnje okolice, vam bodo vse te točke razkrile prav informacijske table. Ker razgledna ploščad še nima imena, so na občini Domžale občane pozvali, da so pripravljeni prisluhniti njihovim predlogom. vl