Barcelona, Bayern, Juventus, Leipzig, Manchester City, PSG, Real Madrid in Tottenham. To je osmerica klubov v nogometni ligi prvakov, ki si je pred zadnjimi tekmami skupinskega dela že zagotovila mesto v izločilnih bojih. Ti se bodo začeli v drugi polovici februarja prihodnje leto. Od omenjenih klubov bosta danes na delu le Barcelona in Leipzig, kar pomeni, da se obeta izredno napet dan v najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju, saj se bo za šest vstopnic v osmino finala potegovalo kar deset moštev. Brez možnosti so le Genk, Slavija Praga, Lille in Benfica, pri čemer si lahko Portugalci še izborijo tretje mesto v skupini G in s tem evropsko ligo.

Oči slovenskih ljubiteljev najbolj priljubljenega športa na svetu bodo najbolj uprte v dogajanje v skupini F, kjer se za napredovanje bori Inter Samirja Handanovića. Milančani v letošnji sezoni po prihodu trenerja Antonia Conteja igrajo kot prerojeni in so v italijanskem prvenstvu po 15 odigranih krogih na prvem mestu z dvema točkama naskoka pred osemkratnim zaporednim prvakom Juventusom. Barcelona si je z 11 točkami že zagotovila prvo mesto v skupini, za drugo pa se borita Inter in Borussia Dortmund, ki sta zbrala po sedem točk, pri čemer so zaradi boljše razlike v golih na medsebojnih obračunih v prednosti Italijani. Črno-modri torej za napredovanje na San Siru proti Barceloni ne smejo osvojiti manj točk, kot jih bo moštvo iz Dortmunda pred domačimi navijači proti Slaviji iz Prage.

V skupini E se zdi v najboljšem položaju Napoli, ki ima na drugem mestu z devetimi točko manj od Liverpoola (10) in dve več od Salzburga (7). Moštvo trenerja Carla Ancelottija v odločilnem krogu na San Paolu gosti belgijski Genk, ki je doslej ravno z remijem proti Italijanom (0:0) vknjižil edino točko. S pričakovano zmago bi si Napoli zagotovil napredovanje v drugi del, Salzburg pa bi v tem primeru za senzacijo in izločitev aktualnega evropskega klubskega prvaka potreboval zmago s takšnim izidom, da bi imel boljšo skupno razliko v golih od Liverpoola. Avstrijci so prvo tekmo na Anfieldu izgubili s 3:4 in bi jim tako zadostoval že denimo uspeh z 1:0.

Leipzig ima v skupini G že vozovnico za drugi del, z remijem proti Lyonu pa bi si zagotovil tudi prvo mesto. A svoje načrte imajo tudi Francozi, Zenit in Benfica. Lyon bi z zmago proti Leipzigu prišel do vrha v skupini G, v primeru remija pa bi navijal za poraz Zenita proti Benfici. Rusko moštvo bi si napredovanje zagotovilo v primeru zmage ali celo remija proti Portugalcem, če Lyonu ne uspe ugnati Leipziga. Benfica pa bi do tretjega mesta in s tem evropske lige prišla, če bi na kolena spravila Zenit in bo Leipzig ugnal Lyon ali če bo ugnala Zenit s takšnim izidom, da bo imela boljšo medsebojno razliko (prva tekma se je končala z zmago Zenita s 3:1) in Lyon ne izgubi proti Leipzigu.

Zanimivo bo tudi v skupini H, kjer si bo Ajax pot v osmino finala zagotovil že z remijem proti Valencii ali tudi porazom, če Chelsea ne premaga Lilla, a je to malo verjetno. Sploh zato, ker si Angleži s tremi točkami zagotovijo napredovanje, v primeru poraza Valencie proti Ajaxu pa bi jim zadostoval tudi remi. Špansko moštvo pa v drugi del pelje zmaga proti Ajaxu, v primeru remija ali poraza pa mora remizirati ali izgubiti tudi Chelsea. Če bosta moštvi namreč na koncu imeli enako število točk, so v prednosti »netopirji«, ki imajo boljšo medsebojno razliko v golih.