Te dni je obiskovalce facebook strani Dnevna doza prosječnog Dalmatinca nasmejala fotografija z dežjem oblitega mercedesa, ki ga, no, vsaj njegov znak, greje božična kapa, spremlja pa ga pripis Božić dolazi (Božič prihaja). Za nekatere šala, za druge morda prava ideja, sploh če imajo do mercedesa že skoraj fanatičen odnos. Na primer v malem mestu Imotski na vzhodu Hrvaške, iz katerega prihajata nogometaša Ante Rebić in Ivan Strinić, za turiste pa je zanimivo zaradi Rdečega in Modrega jezera. Imotski ima 8000 prebivalcev in prav toliko registriranih mercedesov. To pomeni, da ima mercedesa tako rekoč vsak prebivalec, in tudi uradno gre za mesto, ki ima največ mercedesov na prebivalca na svetu, kar so na svoji spletni strani potrdili celo pri Mercedes-Benzu.

Spomenik v čast mercedesu

Po sledeh mercedesa v Imotskom so se odpravili že različni hrvaški mediji. Opazili so, da posvetil mercedesu tam res ne manjka. Kapučino namesto srčkov iz kakava ali tekoče čokolade krasijo trikrake zvezde, parkirišče pred cerkvijo pa je ob nedeljah kot zbor društva starodobnikov. V Imotskem namreč velja nenapisano pravilo. Kdor se je v času Jugoslavije odločil za delo v Nemčiji, se ne sme vrniti brez mercedesa, in tega se očitno držijo vsi.

Zdaj je ljubezen do mercedesa dobila nove razsežnosti. Postavili mu bodo kamniti spomenik. Dela že potekajo, končana pa bodo prihodnje leto. Takšnega spomenika, kultnega mercedesa 115 v naravni velikosti, svet še nima. Kot pravi Ivan Topić Nota, predsednik imotskega kluba oldtimerjev, to ne bo samo spomenik avtu, ampak tudi imotskemu človeku, »ki je trd kot kamen in ve, kateri avto je treba voziti«. Topić na to prisega z vsem srcem, enako tudi vsi člani njegove družine. Ima tri hčere ter sina in vsi vozijo mercedes 115. »Če bi k meni prišel potencialni zet, pa ne bi imel mercedesa, ga ne bi spustil v hišo. Če bi mi rekel, da je mercedes drag, pa bi mu rekel: Pusti ti ekonomijo!« je razpredal za Jutarnji list, za HTV pa celo, da je zgodovinski mercedes benz »smisel življenja, stvar statusa in tradicije«. Topićeva družina ima kar 13 mercedesov, od katerih jih je 12 v voznem stanju.

Poleg Imotskega mercedesidirana tudi Albanija

Ni pa Imotski edini kraj, ki goji posebno pripadnost tej znamki. Podobno je v Albaniji, kjer pa za to veljajo drugi zgodovinski razlogi, ki niso povezani z izseljenstvom. Mercedese so že pred drugo svetovno vojno namreč vozili člani albanske kraljeve družine, potem pa tudi komunistični voditelji. Komunistični voditelj Enver Hoxha je imel mercedes 600, ko je komunizem padel, pa so ga začeli kupovati tudi drugi, saj je mercedes postal statusni simbol.

V Tirani, glavnem mestu Albanije, je zdaj več kot 300.000 avtomobilov, kar 40 odstotkov od teh pa naj bi bilo mercedesov. Večina od njih je starih, a nič zato, ker gre za kakovosten avto, rezervni deli so razmeroma poceni in je do njih zelo lahko priti, tehnični pregledi pa so precej manj natančni kot pri nas. Da bi novi Imotski ali Tirana postalo kakšno slovensko mesto, se zato ni treba bati.