V času, ko se karoserijske oblike avtomobilov vse pogosteje stapljajo druga z drugo in na tak način dobivamo različne vrste križancev, s(m)o v želji, da bi na novo nastale primerke in razrede ustrezno »popredalčkali«, tudi tem skušali nadeti različne nazive. Prav omenjeni križanec tako veliko ljudi uporablja za označbo športnih oziroma mehkih terencev, pa čeprav beseda križanec že sama po sebi pove, da gre za križanje dveh ali več vrst, ne nujno »športne« in » terenske«. No, pa saj je tudi oznaka športni terenec dokaj nenavadna, a za zadnja leta daleč najpriljubljenejšo različico avtomobilov bržčas še vseeno najprimernejša.

Kakor koli, ko pogledamo naš tokratni testni primerek, mercedes razreda V, bi ga velika večina zagotovo označila za – kombi. A ko ga le malce pobliže spoznaš, hitro postane jasno, da ga s to oznako lahko celo »užališ«. Pod kombije namreč štejemo drugačne avtomobile, V, sploh testni z opremo exclusive in dodatkom dveh tako imenovanih luksuznih sedežev je znotraj kot ogromna predsedniška limuzina. Zato Mercedesovi besedni »pogruntavščini«, ki se nam je sprva zdela nenavadna, lahko celo zaploskamo – razred V so namreč poimenovali kot velikoprostorsko limuzino. In bolje bi bistvo tega avtomobila težko zadeli…

Pa se najprej pomudimo pri že omenjenih sedežih. Ta sta, postavljena v drugi vrsti (v tretji so še trije običajni), omogočala funkcijo masaže, klimatizacije in spuščanja v vodoravni položaj, zaradi česar nas je, kar se zgodi morda enkrat na 100 avtomobilov, celo večkrat prijelo, da bi volan prepustili komu drugemu in se sami raje zleknili zadaj. A ker to žal ni bilo izvedljivo, smo pač večkrat kot sicer v avtomobilu sedeli tudi, ko je ta stal na mestu. Če takšna sedeža staneta kar 7930 evrov, se pa ja spodobi, da ju vsaj preizkusimo.

No, smo pa avtomobil dodobra preizkusili tudi za volanom in se prepričali, da omenjeni naziv limuzine upraviči tudi tam. Še več, za naš osebni okus je celo bolj udoben, saj ima voznik fenomenalen pregled nad cesto in okolico, sedi pa se visoko in pokončno, kar je onemogočilo težave s hrbtenico tudi na dolgih vožnjah. Se pa kljub 176 kilovatom (239 konjem), ki jih je premogel 2-litrski dizelski motor, ta avto spodobi voziti umirjeno. Vendarle gre za uglajen in mogočen štirikolesnik, ki prehitrih menjav smeri že zaradi svoje pojave, več kot dvotonske mase in 5,14 metra dolžine, kolikor meri dolga različica razreda V (običajne z opremo exclusive in omenjenima sedežema ni mogoče opremiti), ne mara preveč. Vseeno pa je izjemno odločen tudi polno naložen (v njegov prtljažnik boste v osnovi spravili za 1020 litrov prtljage, različni položaji sedežev pa omogočajo še veliko več), na avtocesti mu ne bo težko prehitevati, o njegovi eksplozivnosti pa veliko pove tudi podatek o pospešku z mesta do hitrosti 100 kilometrov na uro, ki znaša vsega 8,5 sekunde. Pri približno enaki številki (8,2 litra) se je ustavila tudi povprečna poraba goriva na sto kilometrov, kar je za takšno avtomobilsko gmoto, za nameček štirikolesno gnano, zelo spodobno.

Kjer se razredu V vendarle pozna, da ni ravno najmlajši primerek iz Stuttgarta, je le pri voznikovem delovnem okolju. Pa da ne bo pomote – ta je urejen, pregleden in predvsem zelo kakovosten, a bistveno manj digitaliziran od novejših primerkov tudi najnižjih razredov Mercedesove znamke. Je pa, vsaj za naš okus, dobra stran tega to, da ima še vedno na sredini velik vrtljiv gumb, s katerim je najbolj praktično upravljati različne nastavitve.

In smo pri ceni, ki je pri tovrstnih avtomobilih vedno dvorezen meč in jo je dejansko težko komentirati in oceniti na prvo žogo. V osnovi mercedes V z opremo exclusive, ki ponuja domala vse, stane 90.236 evrov, omenjena sedeža, dodatki linije AMG in še nekaj malenkosti pa ga podražijo na dobrih 110.000 evrov.