Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zaradi protestov stoji promet na podzemni železnici, prav tako protestniki blokirajo tretjino avtobusnih povezav po prestolnici. Pariško prometno podjetje RATP je sporočilo, da lahko izvedejo le vsako tretjo vožnjo, načrtovali pa so, da bodo izvajali vsako drugo.

Vlada naj bi se na temo pokojninske reforme sicer danes popoldne sestala s sindikati, premier Edouard Philippe pa naj bi v sredo natančneje predstavil spremembe zakonodaje. Sindikati so primerja že prehiteli z napovedjo nove stavke v torek.

Gre za tretje večje soočenje protestnikov z Macronom, ki je bil na položaj izvoljen sredi leta 2017. Bitki za reformo trga dela v dobro delodajalcev in reformo državne železniške družbe SNCF je Macron dobil, navaja dpa.

Stavke zaradi nasprotovanja načrtovani spremembi pokojninskega sistema v Franciji potekajo že več mesecev. Predsednik Macron želi z reformo uvesti univerzalni pokojninski sistem, ki bi odpravil bonitete zaposlenih v državnih prevoznih in komunalnih podjetjih. Poseben status med drugim uživajo tudi mornarji, odvetniki in zaposleni v pariški operni hiši.