Huawei je ob nezmožnosti prodaje povsem novih telefonov s polno izkušnjo Googlovih storitev na slovenski trg pripeljal še eno posodobitev že znanega telefona. Tokrat gre za prenovljeno različico p30 pro.

Telefon ohranja kakovost izhodiščne različice, na prvi pogled pa sta vpadljivi predvsem novi barvni shemi. Prvi pravijo mistično modra, drugi pa megličasta sivka. Mi smo v roke dobili mistično modro, ki je dopadljiva. Še bolj kot nova barva pa izstopa dvojna tekstura na hrbtni strani naprave. Spodnji del, kjer najpogosteje počivajo prsti med držanjem mobilnikov, je matiran, medtem ko je zgornji visoko sijoč oziroma zrcalen. Zamisel je, da na matirani površini ne puščamo toliko prstnih odtisov kot na zrcalni. V praksi stvar deluje, kombinacija pa je prijetna tudi očesu. Seveda je našteto pomembno zgolj tistim, ki telefonov ne stlačijo v zaščitne ovitke, ki zakrijejo hrbtišče naprave. Tudi sicer gre zgolj za estetsko prenovo, tako da bo novost zanimiva predvsem tistim, ki so šele razmišljali o nakupu telefona p30 pro.

Bistvenejša novost je programska oprema. Skupaj s prihodom prenovljene različice p30 pro je Huawei v obtok poslal tudi prenovljeno različico operacijskega sistema EMUI 10, ki temelji na novem androidu 10. Kako je to mogoče, če so mu prepovedali sodelovanje z Googlom? Pogoji Trumpove blokade so relativno zapleteni. Huawei res ne sme na trg poslati novih naprav z Googlovo različico androida oziroma njegovimi storitvami, sme pa na trg pošiljati prenovljene različice naprav, za katere so že pred nastopom veljavnosti blokade uspeli skleniti dogovor z Googlom. Prav tako lahko Googlove nadgradnje operacijskega sistema uvedejo na stare in že prodane modele telefonov, za katere so uspeli pridobiti pravice do nadgradnje. Poleg prenovljenega p30 pro je z novim operacijskim sistemom EMUI 10 mogoče nadgraditi stare telefone serije p30, p20, p smart, mate 20 in mate 10. Pravico do posodobitve imajo tudi telefoni honor 8x, 10 in serija 20.

Tudi pri prenovi operacijskega sistema so na prvi pogled spremembe predvsem estetske. Še najbolj izstopa sprememba temnega načina, ki je zdaj občutno prijaznejši očem. Če so na prejšnji različici kraljevali zelo močni kontrasti med črnim ozadjem in povsem belo pisavo, so se tokrat odločili za bolj prefinjene nianse. Namesto močne bele je pisava na temnem načinu EMUI 10 bliže sivi. Poleg tega so za celoten sistem spremenili tudi obliko menijev kontaktov, nastavitev, zgornje vrstice hitrih nastavitev in še nekaj drugih, a smo do te spremembe ravnodušni. Morda je lepše, nima pa prave dodane vrednosti.

Bolj nas je navdušila prenovljena aplikacija za kamero. Ker ima večji in krepkejši slog črk, na prvi pogled deluje, kot bi bila namenjena uporabnikom z močno dioptrijo, a se hitro navadiš. Še posebej pri snemanju je zadeva enostavnejša in preglednejša, kar je dobro. Še bolj kot prenove kamere pa smo veseli sistema deljenja gesel za brezžična omrežja, ki jih uvaja android 10. Odslej ne bo več treba gostom navajati dolge serije črk in številk, temveč boste lahko zgolj pridržali ikono za brezžično povezavo in že se bo odprl meni s QR-kodo. Gost bo to kodo skeniral in na telefon naložil geslo omrežja. Odlično. Način navigacije po napravi z gestami, ki jih je uvedel android 10, pa so pri Huaweiju od Appla skopirali že v minulih različicah EMUI-ja.