Britanski premier Boris Johnson je kitajskemu podjetju Huawei odobril omejeno vlogo pri vzpostavitvi naslednje generacije mobilne telefonije 5G. S tem je dal odmevno košarico uradnemu Washingtonu, ki svoje partnerje po svetu svari pred mogočimi varnostnimi tveganji takšnega sodelovanja s kitajskim podjetjem in zagovarja njegovo popolno prepoved.

Britanska vlada se je po dolgotrajni javni razpravi odločila, da bodo lahko »ponudniki visokega tveganja«, kamor uvršča tudi Huawei, v omrežju 5G sodelovali z največ 35-odstotnim deležem pri baznih postajah, opremi za omrežje in samem mobilnem prometu. Povsem pa jim bodo zaprta vrata pri občutljivih jedrnih omrežjih, kjer se obdelujejo podatki, ter pri omrežjih na občutljivih lokacijah, kot so vojaška oporišča ali jedrski objekti.

Kljub tem omejitvam je odločitev Johnsona obveljala za veliko zmago Pekinga in poraz Washingtona v njuni naraščajoči globalni trgovinski in tehnološki bitki, in to je naredila država, ki ima z ZDA ene najtesnejših odnosov. »Razočarani smo,« je bil prvi odziv ameriške vlade. Bolj oster je bil Tom Cotton, eden izmed treh republikanskih senatorjev, ki so še v ponedeljek pisali Johnsonu in ga svarili pred odpiranjem vrat Huaweiju. »Bojim se, da je London po osvoboditvi od Bruslja takoj predal svojo suverenost Pekingu,« je dejal, misleč na brexit, ter nadaljeval: »To je tako, kot da bi med hladno vojno dovolili, da telefonsko mrežo postavi KGB.« Huawei zanika trditve, da bi lahko sodeloval s kitajskimi oblastmi pri vdorih v sistem ter jim omogočil dostop do podatkov.

Kaj bo z obveščevalnimi podatki

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je že pred časom namignil, da bi ZDA lahko ustavile izmenjavo najobčutljivejših informacij z državami, ki bodo odprla vrata Huaweiju. Britanija to je, saj skupaj z ZDA, Avstralijo, Kanado in Novo Zelandijo tvori obveščevalno zavezništvo petih oči. Britanski zunanji minister Dominic Raab je danes sicer dejal, da odločitev o Huaweiju ne bo imela nobenega vpliva na izmenjavo podatkov.

Poleg Huaweija so glavni ponudniki naprav in sistemov omrežja 5G Nokia, Ericsson in Samsung, vendar pa je več britanskih ponudnikov mobilne telefonije že zdaj precej navezanih na kitajskega proizvajalca. Ta podjetja so opozarjala, da bo zapiranje vrat kitajskemu podjetju prineslo velike dodatne stroške in tudi pomenilo počasnejše uvajanje omrežja 5G, ki prinaša veliko večje zmogljivosti.