43 – 32 – 21. Verjetno ni težko ugotoviti zaporedja zapisanega – da je med prvo in drugo ter drugo in tretjo številko razlika 11. V konkretnem primeru pa ta številka predstavlja število točk, ki so jih doslej v angleškem prvenstvu zbrali vodilni Liverpool, tretji Manchester City in šesti Manchester United. In verjetno ni treba biti dober poznavalec nogometa, da bi ugotovili, da si nihče od omenjenih pred sezono ni upal pomisliti, da bo po zgolj 15 krogih v takšnem položaju – Liverpool tako dobrem, kluba iz Manchestra pa tako slabem.

Prvak zadnjih dveh sezon City je tako že doslej zbral enako remijev (2) in le en poraz manj (3) kot v celotni lanski sezoni, United pa se je v prvi sezoni, ki jo je na klopi začel z Olejem Gunnarjem Solskjaerjem, zagotovo nadejal boljšega izkupička, kot je osem točk zaostanka za mestom, ki vodi v ligo prvakov, že omenjenih 11 za mestnim tekmecem in kar dvakrat toliko za vodilnim. Kar hkrati pomeni, da je njegov zaostanek za vrhom celo za točko večji od njegovega točkovnega izkupička! No, vse to pa bistveno ne zmanjšuje pomembnosti današnjega manchestrskega derbija.

Tako City kot United namreč še nista izgubila upanja za izpolnitev cilja – prvi za naslov prvaka, drugi za uvrstitev v ligo prvakov. A kaj veliko spodrsljajev si ne moreta več privoščiti, zato bosta zagotovo oba želela zmagati, neodločen izid pa ne bi koristil nikomur. Obe moštvi se ob tem na derbi podajata z dobro popotnico, saj sta po razočaranjih in remijih prejšnji konec tedna proti Newcastlu (City) in Astonu Villi (United) med tednom vknjižila zmagi. City proti Burnleyju s 4:1, United pa v derbiju proti Tottenhamu z 2:1, kar je bil hkrati prvi poraz za nekdanjega trenerja rdečih vragov Joseja Mourinha, odkar se je usedel na klop londonskega kluba. »Boljše tekme si ne bi mogel želeti, čaka nas fantastično moštvo Cityja, derbi, na katerega bomo zagotovo pripravljeni. Pa čeprav ima nasprotnik za pripravo 24 ur več časa, zaradi česar sem še posebno vesel, da imam na razpolago mlado ekipo,« je po zmagi proti Tottenhamu povedal Solskjaer. Njegov kolega na klopi Meščanov Pep Guardiola je medtem po zmagi nad Burnleyjem poskrbel za obilo dobre volje, ko je »pozabil«, da je trener Cityja in ne več Bayerna, pri katerem je deloval med letoma 2013 in 2016, saj je svojega igralca in novinca v moštvu Rodrija pohvalil, da se je dobro znašel in da je Bayern z njim kupil odličnega igralca. In takoj zatem sočno zaklel, češ, kaj za vraga je razmišljal, da je seveda mislil na Manchester City…

Oba trenerja se pred derbijem sicer soočata s težavami s poškodovanimi igralci. Pri gostiteljih so tako trenutno na »bolniški« Laporte, Zinčenko, Aguero in Sane, pri gostih pa Pogba, Dalot, Rojo, Bailly, Fosu-Mensah, Martial in Matić, pri čemer ni nujno, da bodo manjkali vsi našteti. Današnja tekma bo sicer že 179. medsebojna teh klubov, doslej pa je precej uspešnejši United, ki je zbral 20 zmag več (73:53), medtem ko se je 52 tekem končalo brez zmagovalca.