Bralci, poslušalci in gledalci sodelujočih medijev ste med 25 kandidati izbrali finaliste izbora za slovenski avto leta 2020. Zmagovalec bo znan na finalni prireditvi v neposrednem prenosu na Televiziji Slovenija v soboto, 11. januarja, prihodnje leto, ko bo tudi žrebanje nagrad. S pošiljanjem glasovnic in glasovanjem po spletu ste v finale poslali dva avtomobila, ki sta prava »veterana« med manjšimi štirikolesniki, saj sta se letos predstavila v obliki pete oziroma šeste generacije, in tri avtomobile, ki sodijo v razred športnih terencev, kar se je zgodilo že tretje leto zapored. Ob tem so vsi trije popolni novinci, saj so se letos predstavili sploh prvič, z novimi imeni, in gre torej za prve generacije teh avtomobilov. Če vsem omenjenim dodamo imena in priimke, so letošnji finalisti torej renault clio, opel corsa, volkaswagen T-cross, škoda kamiq in mazda CX-30, ki so v natančno takem vrstnem redu po zaslugi omenjenih glasov prejeli prvi paket finalnih točk, po vrsti od prvega do zadnjega: 6, 4, 3, 2 in 1 točko.

Ker je sodelujočih medijev, ki v finalu prispevamo svoj paket točk, devet, omenjene točke glasovalcev sicer predstavljajo šele desetino vseh možnih. Zdaj, ko vemo, kdo je ostal v boju za lovoriko, smo na potezi člani vseh sodelujočih medijev – še enkrat bomo temeljito ocenili vsakega od finalistov in jih z enakim točkovnikom ovrednotili še sami. Točke, ki jih bo vsako od devetih uredništev ali združenih uredništev medijev iz iste hiše prineslo v zapečatenih kuvertah, bomo razkrili na omenjeni finalni prireditvi, skupni seštevek vseh pa bo dal končnega zmagovalca – slovenski avto leta 2020. Seveda bomo o vsem skupaj izčrpno poročali tudi na teh straneh.

Ljubitelji avtomobilizma v sodelujočih medijih ste sicer letos skupno poslali ali oddali po spletu 21.388 glasovnic, od tega bralci Dnevnika in Nedeljskega dnevnika natanko 3000, pri čemer znova veliko večino v pisni obliki na dopisnicah (po pošti ste poslali kar skoraj polovico vseh glasovnic sodelujočih medijev oziroma 2812). Ob tem je zanimivo, da je bil končni vrstni red pri naših bralcih malce drugačen. Po vrsti so si tako sledili renault clio, volkswagen T-cross, opel corsa, škoda kamiq in mazda3, ki bi jo naši bralci torej v finalu videli raje kot avto istega proizvajalca CX-30 – ta je pri nas zasedla šesto mesto. Smo se pa pri štetju glasov prepričali, da je pri nagradnem vprašanju velika večina napisala pravilen odgovor, ki se glasi: izbor za slovenski avto leta letos poteka osemindvajsetič. Prav od odgovora – in seveda še bolj od sreče pri žrebu – pa je odvisno tudi, ali lahko dobite katero od nagrad, ki jih bomo prav tako izžrebali na finalni prireditvi. Prva bo Petrolova klub kartica z dobroimetjem 1500 evrov, druga tedenski najem avtodoma za 5 oseb pri podjetju Adria Plus, d. o. o, v srednji ali nizki sezoni, tretja nagrada pa večnamenski baterijski sesalnik Kärcher WD 1 battery compact.

Več o kandidatih za avto leta 2020 tukaj.