Aleksandra Pivec je po večdnevnih špekulacijah o težavah z zdravjem objavila, da je na bolniškem dopustu zaradi resnih težav s hrbtenico. »Ker se pojavljajo špekulacije o mojem zdravju, želim o tem spregovoriti sama. Imam težave s hrbtenico, med vretenci je bila diagnosticirana cista, ta pa mi povzroča vedno večje težave, saj pritiska na živčevje, na notranje organe, delno blokira pretok po hrbtenjači. Zdravniki še opravljajo diagnostiko, čaka me nekaj nevroloških preiskav, najbrž tudi operativni poseg. Nimam tumorja na možganih, kot je bil eden zadnjih spinov, niti ni tega kriv stres,« je Aleksandra Pivec zapisala na družabnih omrežjih. Ministrica bo še nekaj časa na bolniški, vendar zagotavlja, da je v rednih stikih s svojo ekipo na ministrstvu za kmetijstvo in da delo poteka nemoteno.

Šarec omahuje

Ministrica za kmetijstvo se je pred več kot tednom dni znašla v težavah tudi zaradi revizijskega poročila ministrstva za gospodarstvo o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT). Revizorji so namreč ugotovili več nepravilnosti pri zaračunavanju stroškov in najemanju zunanjih sodelavcev, pojavili pa so se tudi sumi, da naj bi bili nekateri dokumenti ponarejeni. Pivčeva je v obdobju sodelovanja s turistično-gostinsko zbornico opravljala funkcijo državne sekretarke na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Pivčeva je doslej pojasnila, da kot zunanja sodelavka ni imela nadzora nad projektom, da pa je svoj del naloge vestno opravila. Po naših informacijah ekipa ministrice preučuje dokumentacijo projekta SRIPT in pripravlja obrambno gradivo pred pogovorom s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Ta se o usodi kmetijske ministrice še ni izrekel, ni pa skrival zadovoljstva nad njenim dosedanjim delom. Ker ima premier prihodnji teden veliko obveznosti, še ni jasno, ali se bosta Šarec in Pivčeva sploh sestala.

Pisma podpore

Po drugi strani predsednik DeSUS Karl Erjavec ne skriva več pričakovanja, da bo predsednik vlade odstavil kmetijsko ministrico zaradi afere SRIPT. Nenavadno držo predsednika koalicijske stranke (te običajno branijo svoje ministre) pojasni dejstvo, da je Aleksandra Pivec napovedala kandidaturo za predsednico DeSUS, njena zamenjava ali odstop pa bi pred januarskim kongresom močno zamajala njene možnosti za uspeh. »Predsednik vlade ne bi smel imeti pretežke naloge, glede na standarde, ki jih je postavil v začetku mandata,« je stališče Erjavca.

Da bi ministrici spodrsnilo, po tihem pričakujejo tudi na upravi za varno hrano, kjer že nekaj časa razčiščujejo vprašanje odgovornosti v aferi mleto meso. Uprava za varno hrano namreč ni pravočasno obvestila javnosti. Generalni direktor uprave Janez Posedi po prijavi na razpis upa na ponovni direktorski mandat in morda stavi na to, da bo zaradi afere SRIPT morala oditi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Medtem so se v bran »svoji« ministrici oglasile številne kmetijske organizacije. Sindikat kmetov Slovenije, Slovenska zveza prašičerejcev in območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Murska sobota, Ptuj in Maribor so v skupnem pismu premierju Šarcu zapisali, da kmetijska ministrica dela dobro. V Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije pa so zapisali, da spremljamo »linč kmetijske ministrice, ki je posledica znotrajstrankarskega boja za vodstveni položaj«.