Odlična smučišča, krasni hoteli, številne kulturne ustanove, sodobna zdravstvena infrastruktura, dobro založene prodajalne in 380 stanovanjskih blokov, v katerih naj bi po poročanju severnokorejske državne agencije KCNA našlo dom 4000 družin. Ta »najboljši primer moderne civilizacije«, kot mesto ob vznožju najvišje severnokorejske gore Paektu ob meji s Kitajsko imenuje KCNA, je v torek odprl severnokorejski diktator Kim Jong Un. Mesto, katerega velik del zaseda industrijska cona, je ena najpomembnejših investicij Kim Jong Una v prizadevanju za samozadostnost severnokorejskega gospodarstva.

Gradnja je trajala dlje, kot so načrtovali, ker zaradi mednarodnih sankcij ni bilo materiala. Glede delovne sile se je Kim Jong Un oprl na mladinske delovne brigade, ki pa so jih v nevladnih organizacijah za človekove pravice označili za »suženjsko delovno silo«, saj mladi brigadirji niso dobili plačila, hrana je bila slaba, delati pa so morali po 12 ur na dan. Obljubili so jim le, da bodo imeli več možnosti za vpis na univerzo in za članstvo v partiji.

Pjongjang Trumpu: Čas se izteka!

Še prejšnji teden pa je Severna Koreja znova izstrelila raketo proti Japonski. Kljub temu je iz Washingtona prišel poziv k »vsebinskim in stvarnim pogovorom«. Pogajanj ni bilo več po neuspešnem februarskem vrhu med Kim Jong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Vietnamu. Vodstvo Severne Koreje je v zadnjih mesecih večkrat dalo jasno vedeti, da ni za nove pogovore o svojem jedrskem programu, dokler iz Washingtona ne pridejo novi predlogi.

V torek so iz Pjongjanga opozorili, da konec tega leta poteče rok, ki ga je Kim Jong Un dal Američanom, da prenehajo izvajati »sovražno politiko«. Ri Thae Song, namestnik zunanjega ministra Severne Koreje, je agenciji KNCA izjavil, da je »od ZDA odvisno, kakšno božično darilo bodo dobile ob koncu leta«. Pozive Washingtona k dialogu je zavrnil kot »trik, s katerim bi (v Beli hiši) radi izkoristili te pogovore za ameriške volitve«. Severna Koreja pa naj ne bi več čutila potrebe, da skriva, kaj bo storila. Ri Thae Song ni pojasnil, kaj je s tem mislil.

Nekateri vidijo znak, da prihaja do pomembnih odločitev Kim Jong Una, v tem, da se je, potem ko je slovesno odprl novo mesto, z belim konjem odpravil na omenjeno najvišjo goro polotoka Paektu in na poti obiskal prizorišča legendarnih bitk med drugo svetovno vojno in korejsko vojno. Znan je njegov izrek: »Vedno moramo živeti in delati v ofenzivnem duhu Paektuja!«

Sveta gora revolucije

»Sveto goro revolucije« je severnokorejski diktator obiskal že drugič v dveh mesecih. Gre za 2777 metrov visok delujoči vulkan, ki leži na meji s Kitajsko in se omenja v obeh korejskih nacionalnih himnah, prav tako je v severnokorejskem nacionalnem grbu. Kim Il Sung, ki je vodil Severno Koreje od njene ustanovitve leta 1948 do svoje smrti leta 1994, se je v podnožju te gore upiral japonskim okupatorjem, oktobra 1950 pa Američanom, preden so posredovali Kitajci. Po uradnih trditvah Severne Koreje se je leta 1941 na tem območju rodil njegov sin Kim Jong Il, oče Kim Jong Una in voditelj države v letih 1994–2011 (v resnici je rojen v Sovjetski zvezi). Tako s tem obiskom Kim Jong Un tudi poudarja vladavino svoje dinastije. Ta naj bi bila povezana z Dangunom, legendarnim ustanoviteljem prvega korejskega kraljestva pred 4000 leti, rojenim prav tako v okolici Paektuja.