Pjongjang se je tako odzval na Trumpove izjave na vrhu zveze nato v Londonu. Ameriški predsednik je severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v torek označil za raketarja. Dejal je tudi, da si ZDA pridržujejo pravico do uporabe vojaške sile proti Pjongjangu.

Choe Son-hui je v sporočilu za javnost, ki ga je povzela severnokorejska tiskovna agencija KCNA, posvarila pred novo besedno vojno z ZDA, kakršna se je med državama odvijala pred dvema letoma. Tedaj je Trump Kima že označil za raketarčka in norca, severnokorejski voditelj pa ameriškega predsednika za duševno motenega otročjega starca.

»Če bo v ključnih trenutkih, kot je ta, znova namenoma uporabljena retorika ki ustvarja ozračje spopada, je to treba razumeti kot senilen izpad otročjega starca,« je posvarila namestnica severnokorejskega zunanjega ministra.

Severna Koreja je ZDA namenila tudi prikrito svarilo glede jedrskega programa

Severna Koreja je ZDA ta teden že namenila tudi prikrito svarilo v sporu glede jedrskega programa. Severnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je »povsem odvisno od ZDA, kakšno božično darilo si bodo izbrale«. Pjongjang je namreč Washingtonu iztek leta postavil kot rok za ponudbo glede umika sankcij, s čimer Severna Koreja pogojuje nove pogovore.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah so zastali februarja, po drugem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Strani se nista mogli dogovoriti o nadaljnjih korakih v smeri umirjanja napetosti in Severna Koreja je odtlej v morje izstrelila že več raket.

Pjongjang je jasno nakazal, da ni zainteresiran za nove pogovore, dokler Washington zavrača umik sankcij oz. ne predstavi s tem povezane ponudbe. Rok glede tega je Severna Koreja ZDA postavila do konca leta.