Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes objavila serijo fotografij, na katerih severnokorejski voditelj pompozno pozira med jahanjem konja na sveti gori Mount Paektu. Kim Jong Un je najvišji vrh v državi dosegel na hrbtu belega konja, kar je ovekovečila skupina fotografov. Poznavalci na podlagi preteklih izkušenj – Kim je že nekajkrat doslej osvojil Mount Paektu – domnevajo, da gre za simbolično gesto, ki napoveduje oznanjenje nečesa pomembnega, piše BBC. Na goro se je denimo povzpel pozimi 2017, preden je napovedal odjugo v odnosih z Južno Korejo.

2750 metrov visoka gora Mount Paektu ima v tradiciji Severnih Korejcev poseben pomen, s te gora bi naj izviral ves narod, prav tam bi se naj rodil tudi Kim Jong Il.

Vse številčnejši klub svetovnih voditeljev na konjih

Da bodo na konju izpadli še posebej pomembni in mogočni, je pomislilo že mnogo svetovnih voditeljev. Med politiki moderne zgodovine velja omeniti Vladimirja Putina, ki je leta 2009 na konju poziral brez majice. Lani se je za podoben podvig odločil Justin Trudeau, ki je po kanadskih prostranstvih na hrbtu črnega konja jezdil v jakni. Povsem oblečen je na konja splezal tudi Boris Johnson, ki si je za podvig omislil čelado. Slednja bi prišla prav tudi Recepu Tayipu Erdoganu, katerega poskus jezdenja konja se je klavrno izjalovil, konj ga je namreč vrgel s hrbta.