Huaweijev mobilnik nova 5t sprva ni bil mišljen za prodajo na slovenskem trgu. Prišel je zaradi težav z ameriško blokado in ker je telefon že imel licenco za polno izkušnjo androida. V resnici pa ne gre za novost na našem trgu. Praktično identično napravo prodaja Huaweijeva znamka Honor pod imenom honor 20. Ker tega telefona še nismo testirali, smo z veseljem vzeli v roke novo 5t, saj gre za zelo kakovostno napravo, ki se uvršča v srednji cenovni razred.

Zanimiva kamera in lep dizajn

Naprava ima stekleno prednjo in hrbtno stran, medtem ko je ohišje iz aluminija. V oči pa pade predvsem hrbtna stran. Na fotografijah je učinek težko zajeti. Še najbolj spominja na nekakšno ukrivljeno zrcalo, ki ustvarja vtis eksplozije svetlobe. Tudi sprednji stran telefona ni slaba. Hvalimo postavitev prednje kamere v zgornji levi kot zaslona. Tam je najmanj moteča med gledanjem videov in igranjem iger. Pri zaslonu pa se je nekoliko varčevalo, saj je zgolj LCD. To pomeni nekoliko slabša zvestoba barv, slabši kontrast in večja poraba baterije kot pri OLED- ali AMOLED-zaslonih, hkrati pa je zaradi tega nekoliko svetlejši. Z ločljivostjo 2340x1080 in gostoto 412 slikovnih pik na palec (ppi) ob tem pričara dovolj jasno in ostro sliko, da je gledanje videov vseeno zelo prijetno. Svoje doda še diagonala zaslona, ki znaša 15,8 centimetra.

Med zanimivejše komponente telefona sodijo kamere. Predvsem hrbtna. Ta je trojna. Glavna omogoča fotografiranje z ločljivostjo 48 milijonov slikovnih pik, poleg te pa sta na voljo še ultraširokokotna z ločljivostjo 16 milijonov slikovnih pik in kamera z ločljivostjo 2 milijona slikovnih pik za slikanje bližinskih fotografij (makro). Poleg teh je naprava opremljena še s senzorjem za oddaljenost.

Makrokamera obstaja bolj zaradi lepšega, ultraširokokotna je solidna, a premore zgolj 117-stopinjski zorni kot. Z glavno kamero boste kljub visokemu številu slikovnih pik praviloma raje fotografirali z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih pik. Fotografije so zelo lepe, čeprav morda ne ravno na nivoju Huaweijevih paradnih konjev z Leicinimi kamerami, a vsekakor primerljive s fotografijami precej dražjih konkurenčnih naprav. Ko boste imeli pred seboj idealne svetlobne razmere, pa se splača preizkusiti tudi možnost polnih 48 milijonov pik v kombinaciji s pomočjo umetne inteligence. Te fotografije ostanejo ostre tudi po večkratni povečavi. Bolje bi se lahko odrezal nočni način. Slike so sicer svetle, a včasih tudi izprane in presvetljene. Na prednji strani najdemo kamero z ločljivostjo 32 milijonov slikovnih pik. Tudi te slike so v redu, pri sebkih pa zna umetna inteligenca zamegliti kak rob, ki bi moral biti izostren.

Močan procesor in dobra baterija

Nova 5t je opremljena z zelo zmogljivim Huaweijevim procesorskim sistemom kirin 980, ki zagotavlja brezhibno izkušnjo ne glede na opravilo. Delovnega spomina ima naprava 6 GB, prostora za shranjevanje pa 128 GB. Baterija s kapaciteto 3750 miliamperskih ur zdrži dan in pol zmerne uporabe.

Navdušil nas je tudi čitalec prstnih odtisov. Ta je na desnem boku telefona, kjer najdemo tudi druge gumbe. Je odziven in zanesljiv, odpiranje naprave po tej poti pa je tudi zelo hitro. Za nameček je senzor tudi gumb, tako da z njim odklepamo in zaklepamo zaslon. Zelo praktično.

Brez vezave stane naprava okoli 460 evrov, je pa bilo v času pisanja testa najti tud ponudbe okoli 400 evrov.