Ti varnostni pogoji med drugim vključujejo določilo, da "vpliv tuje države na našo infrastrukturo 5G" ni dovoljen, piše v sklepu, ki je bil potrjen z veliko večino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V poslanski skupini CDU so že pred kongresom potekale razprave o tem, ali Huawei vključiti v izgradnjo mobilnega omrežja pete generacije v Nemčiji. Kanclerka Angela Merkel je dala jasno vedeti, da v primeru odločitve o izključitvi kitajskega koncerna iz ponudbenega postopka tega ne bo podprla.

Norbert Röttgen, ki se je zavzemal za izključitev Huaweija iz izgradnje omrežja 5G v Nemčiji, je pred delegati na kongresu danes izpostavil, da gre za glavno vprašanje nacionalne varnosti in za to, komu se zaupa izgradnja "osrednjega digitalnega živčevja Nemčije". Posvaril je tudi pred "maksimalno izgubo nadzora" države.

Drugi in zadnji dan kongresa je delegate CDU nagovoril tudi Markus Söder, vodja sestrske stranke iz Bavarske, Krščansko-socialne unije (CSU). Poudaril je skupne značilnosti in enotnost obeh strank.

CDU je po Söderjevih besedah v Leipzigu pokazala, da je najmočnejša politična sila v državi. Glede dolgoletnega spora v zvezi z migracijsko politiko Angele Merkel je Söder zagotovil, da se kaj takega ne bo več ponovilo. Skupaj z vodjo CDU Annegret Kramp-Karrenbauer sta začrtala smernice za novo sodelovanje, je dejal.

Söder, sicer ministrski premier zvezne dežele Bavarske, se omenja kot morebiten kandidat za prihodnjega kanclerja, če Kramp-Karrenbauerjeva ne bo uspela pridobiti dovolj podpore, da na tem položaju nasledi Merklovo.

Dvodnevni kongres CDU v Leipzigu je namenjen predvsem potrjevanju programa stranke, a v ozadju potekajo tudi boji za vodenje stranke po odhodu kanclerke Merkel iz politike.

Kramp-Karrenbauerjeva, ki je vodenje stranke prevzela lani, je sicer v zadnjem času doživela več neuspehov, stranka pa izgubo podpore na treh deželnih volitvah in evropskih volitvah. Zato so se v stranki okrepile kritike, tako na njen račun kot na račun kanclerke.