Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico ECB Christine Lagarde danes v Bruslju slovesno obeležila deseto obletnico lizbonske pogodbe.

Slovesnost je gostil Sassoli v Hiši evropske zgodovine v Bruslju. Štirje predsedniki so si okoli poldneva ogledali izbrane dele muzeja, Sassoli in Michel pa sta von der Leynovi predala kopijo lizbonske pogodbe.

Michel je v nagovoru izpostavil, da EU povezuje raznolikost, ki živi znotraj skupne evropske identitete. Lizbonska pogodba jasno opredeljuje različnost kot ključni del evropske DNK, je poudaril.

Arhitekturi današnje Evropske unije je dodala še en gradnik, ki je omogočil velik napredek. Njegov cilj je bil povečati učinkovitost in demokratično legitimnost unije ter zagotoviti večjo skladnost ukrepov.

"Verjamem, da je uniji uspelo v obeh pogledih," je povedal Michel in dodal, da so določila pogodbe danes prav tako relevantna, kot so bila pred desetimi leti, in še vedno dajejo orodja za soočanja s sodobnimi izzivi. Med temi pa je posebej izpostavil skupen boj proti podnebnim spremembam.

Da bi EU postala globalna sila na področju zelene politike, je sicer osrednji cilj nove Evropske komisije, ki prav danes začenja z delom. Predsednica Evropske komisije je začetek delovanja novega vodstva EU zaznamovala na krajši slovesnosti, skupaj z ostalimi vodilnimi predstavniki EU.

Von der Leyenova je v nagovoru izpostavila veliko odgovornost novega vodstva za varovanje vrednot EU. "To je odgovornost do evropskega naroda in do naših ustanovnih očetov in mater, prav tako pa je to odgovornost do naših otrok," je povedala.

Kot je poudarila, je njihova odgovornost okrepiti unijo, da bo živela v miru ter ozračju človekovih pravic in svoboščin, prostega trga in izjemnih gospodarskih priložnosti.

»EU čakajo izjemni izzivi, moramo gledati v prihodnost«

Nova ekipa vajeti prevzema v času, ko se 28-članska družina sooča z vrsto izzivov, vključno z izstopom Velike Britanije iz povezave in napetimi odnosi z velesilama Kitajsko in ZDA.

Predsednico Evropske centrale banke Christine Lagarde je medtem poudarila, da se je unija šele nedavno izvlekla iz uničujoče dolžniške krize, da jo čakajo izjemni izzivi, a da mora gledati v prihodnost.

Von der Leyenova, ki je na mestu predsednice Evropske komisije nasledila Jean-Clauda Junckerja, bo vodila 27-člansko ekipo evropskih komisarjev, ki z delom prav tako začenjajo danes. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je napovedal, da bo 11. decembra, na predvečer vrha voditeljev EU, sklical izredno sejo, na kateri bi že obravnavali prve predloge komisije na področju podnebne politike oz. zelenega dogovora.