Odhajajoča evropska komisija Jean-Clauda Junckerja je imela danes zadnji delovni dan. Minil je v znamenju zahvaljevanja za opravljeno delo, kratkih pregledov uspehov ter slovesa od zaposlenih in novinarjev. Eno izmed zadnjih dejanj Junckerjevega petletnega mandata, potem ko je že izpraznil svojo pisarno v 13. nadstropju palače Berlaymont, je bil nastop na redni opoldanski novinarski konferenci komisije, kjer sicer praviloma nastopajo le govorci komisije. »Sem nisem prišel, da bi se vam zahvalil. Je pa to moj način, da vam izkažem spoštovanje. Politiki in novinarji nismo zavezniki, tudi nismo drug drugemu sužnji. Preprosto smo drug ob drugem,« je polno novinarsko dvorano v več jezikih nagovoril poliglot Juncker, a se je v nadaljevanju svojega nastopa vendarle dvakrat zahvalil novinarjem za dolgo skupno prehojeno pot in podporo. Za predanost Evropski uniji se mu je zahvalilo tudi mednarodno novinarsko združenje dopisnikov iz Bruslja, ki pa v zahvali ni ocenjevalo njegovega mandata.

O svoji prehojeni poti na čelu predsednika komisije sicer sproščeno razpoloženi Juncker ni govoril na dolgo in široko. Dejal je le, da je pretočil že dovolj solz, da odhaja z določenim zadovoljstvom, delno pa tudi z obžalovanjem. Podrobneje je uspehe in neuspehe svojega mandata, prav tako v šaljivem tonu in z zakulisnimi anekdotami, opisal že v jutranjem prispevku za časnik Politico. Na poslovilni tiskovni konferenci – v mandatu jih je opravil kar 170 – svoji naslednici Ursuli von der Leyen ni hotel dajati javnih nasvetov. Pozneje je vseeno imel skromno željo za novo predsednico komisije: »Dobro naj skrbi za Evropo.« Povedal je še, da je zaskrbljen zaradi stanja vladavine prava v Uniji, saj več držav članic teh vrednot ne jemlje resno.

Michel bo nadaljeval Tuskovo poslanstvo

Čustveno primopredajo poslov sta pred uslužbenci sveta EU opravila tudi odhajajoči predsednik evropskega sveta Donald Tusk in njegov naslednik Charles Michel. Tusk je liberalcu Michelu predal majhen zvonček, ki ga je na zasedanjih evropskih voditeljev uporabljal, da je v dvorani spet zavladala tišina in je naslednji govornik imel priložnost za svojo predstavitev. »Če bo treba, ga bom pogosto in glasno uporabljal,« se je pošalil Michel, ki je zagotovil, da bo tako kot Tusk s svojim delovanjem poskušal biti mostograditelj med državami članicami.

»Imel bom svoj slog,« je napovedal Michel in pristavil, da vsaj na začetku mandata najbrž ne bo širil močnih izjav po twitterju. Prav to orodje je rad uporabljal Tusk in prek njega državam članicam namenil marsikatero ostro kritiko. Nekdanji poljski premier Tusk se sicer ne vrača v nacionalno politiko. Ostaja zvest evropski, poslej v vlogi predsednike največje politične skupine v Evropi – Evropske ljudske stranke. Ko so Junckerja na poslovilni tiskovni konferenci vprašali, kdo bo v ljudski stranki zmagal v ideološkem spopadu – liberalno-demokratski tabor z Donaldom Tuskom na čelu ali konservativni tabor podpornikov Orbana –, je bil Junckerjev odgovor kratek in nedvoumen: »Tusk!«