Po mesecih napete igre prestolov v evropskih institucijah je evropski parlament predvsem s podporo treh največjih političnih skupin, ki sestavljajo novo neformalno koalicijo (Evropska ljudska stranka, Socialisti in demokrati ter skupina Prenovimo Evropo), potrdil novo komisijo Ursule von der Leyen. Zanjo je glasovalo 461 poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 glasov pa je bilo vzdržanih.

Pred glasovanjem je von der Leynova v evropskem parlamentu še enkrat izpostavila temeljne cilje petletnega mandata. Temeljno sporočilo Junckerjeve naslednice je bilo: zavihajmo rokave za preoblikovanje Evrope. Politične skupine je pozvala k sodelovanju pri tej preobrazbi, ki se bo v prihodnjih petih letih po njeni oceni dogajala predvsem na dveh ključnih točkah. Z novim zelenim dogovorom se bo evropsko gospodarstvo preoblikovalo v trajnostno naravnano gospodarstvo, v ospredju pa bo prav tako digitalna preobrazba v Evropski uniji. »Brez digitalizacije ni prihodnosti. Poskrbeli bomo za avtomatizacijo del, ki so težka za ljudi. Tako bomo dobili več časa, ki ga lahko izkoristimo na drugačen način: za empatijo in ustvarjalnost.« Čeprav bosta okoljska in digitalna tranzicija prinesli spremembe za vse, pa je poudarila, da bo zaščitila tudi evropsko kmetijstvo, ki ostaja del prihodnosti Unije.

Odločilna petletka za Unijo

Prihodnjih pet let bo za Evropsko unijo odločilnih, je ocenila. Preobrazba Unije se bo dotaknila vseh por družbe in gospodarstva. Čeprav ta proces ne bo lahek, pa se ga moramo lotiti, ker je to edino pravilna stvar, je za ponazoritev izzivov ekonomsko-družbene evolucije parafrazirala Vaclava Havla iz časov žametne revolucije.

V razpravi pred imenovanjem je največ lepih besed za novo komisijo našel vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber. Kot velik dosežek nove komisije je izpostavil, da je v njej zastopanih največ žensk doslej. Čeprav je porazdelitev resorjev med moške in ženske označil za jasno spolno uravnoteženo, pa je von der Leynova zgrešila svoj cilj, saj je 15 članov komisarske ekipe moških, 12 pa žensk.

Zeleni bodo kritični partnerji

Vodja poslanske skupine S&D Iraxte Garcia Perez je bila zadovoljna, da bo zeleni dogovor, ki je bil tudi programski cilj socialdemokratov, ena izmed prioritet nove komisije. Zaželela si je, da bi se v prihodnjih letih Evropi povrnila socialna podoba, za kar je zahtevala tudi dopolnitev stebra temeljnih socialnih pravic. Bodočo predsednico komisije je opozorila, da bodo v stranki kljub podpori pri izvolitvi komisarski ekipi gledali pod prste. Komisijo so podprli tudi v liberalni skupini Prenovimo Evropo. Vodja poslanske skupine Dacian Ciolos je poudaril, da mora komisija zdaj preiti k uresničevanju danih obljub.

V skupini Zelenih, ki je na začetku igre prestolov veljala za potencialno koalicijsko partnerico v evropskem parlamentu, a bila nato hitro odrinjena na obrobje dogovarjanja, so se pri glasovanju vzdržali. Je pa vodja poslanske skupine Ska Keller zagotovila, da so kot kritični, a konstruktivni partner pripravljeni sodelovati z novo komisijo na področju zagotavljanja večjih pravic in svoboščin ter na področju boja proti podnebnim spremembam.