Policija je osumljenca ustrelila, poškodbam je podlegel na kraju dogodka. Gre za 28-letnega Usmana Khana, ki so ga iz zapora izpustili decembra lani.

"Ta oseba je bila znana oblastem, saj je bila leta 2012 obsojena zaradi terorističnih kaznivih dejanj," je dejal vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu. Iz zapora so ga izpustili decembra lani, zdaj je ključna naloga preiskovalcev, da ugotovijo, kako je prišlo do tega napada, je dodal.

Po poročanju Timesa naj bi Khana iz zapora lani izpustili potem, ko je pristal, da bo nosil elektronsko napravo, s katero bodo pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje.

Policija, ki napad obravnava kot teroristično dejanje, preiskuje območje Staffordshira, kjer je prebival osumljenec.

V povezavi z napadom ne išče nikogar drugega, na območju, kjer se je zgodil napad, pa bodo še nekaj časa policijske zapore, je dejal Basu in javnost pozval, naj se območju izogiba.

Londonski župan Sadiq Khan je na Twitterju zapisal, da bodo med vikendom na ulicah Londona navzoče "okrepljene policijske patrulje". Po njegovih besedah so jih na ulice poslali, da bi se ljudje počutili bolj varne, ne pa zato ker bi obstajala večja grožnja.

Londonski most je bil v petek po dveh letih spet prizorišče terorističnega napada. Napad se je po poročanju britanskega BBC začel okoli 14. ure v zgradbi Fishmongers' Hall, kjer je univerza Cambridge pripravila konferenco o rehabilitaciji zapornikov. Tam je bilo več deset ljudi, vključno s študenti in nekdanjimi zaporniki.

Med njimi je bil tudi Usman, ki je napad nadaljeval na Londonskem mostu. Tam so ga onesposobili mimoidoči, ki so pri tem uporabili tudi gasilni aparat. Nato je napadalca ubila policija.