Teroristična skupina Islamska država je prevzela odgovornost za petkov napad pri London Bridgeu v središču britanske prestolnice, v katerem je obsojeni in kasneje izpuščeni moški z nožem zabodel pet ljudi, dva smrtno, potem pa ga je ustrelila in ubila policija. Skupina sicer ni predstavila nobenih dokazov o svoji vpletenosti. Oblasti pa so sporočile, da je šlo za britanskega državljana pakistanskih staršev Usmana Khana (28), ki so ga leta 2012 obsodili zaradi načrtovanja bombnih napadov na londonsko borzo, na britanski parlament in na ameriško veleposlaništvo v Londonu ter zaradi načrtov postavitve taborišča za urjenje teroristov v pakistanskem Kašmirju. Dejanja je na sojenju priznal. Lani so ga predčasno izpustili po približno polovici prestane kazni, se je pa moral dvakrat tedensko javljati in nositi zapestnico s signalom. Kot so sporočile oblasti, je bil pod nadzorom, njegov odvetnik pa pravi, da ni kazal nobenih znakov v obnašanju, ki bi napeljevali, da se je spet radikaliziral ali da se pripravlja na napad.

Po robu so se mu postavili (nekdanji) zaporniki

Oblasti so sporočile, da sta bila v napadu ubita Jack Merritt (25) in Saskia Jones (23). Merritt je bil koordinator, Jonesova pa prostovoljka v programu Učimo se skupaj univerze Cambridge, s katerim pomagajo sedanjim in nekdanjim zapornikom pri vračanju v družbo. Napad se je začel v zgodovinski palači Fishmongers' Hall, kjer je potekal dogodek ob peti obletnici programa, v katerem je sodeloval tudi Khan.

Sodeč po poročanju britanskega tiska, se je napad začel, medtem ko si je med 50 in 100 udeležencev programa izmenjavalo zgodbe in se učilo kreativnega pisanja. Khan naj bi napad z dvema nožema, od tega je imel enega zalepljenega na roko z lepilnim trakom, začel v pritličju. Potem je hotel po stopnicah navzgor, pa so se mu postavili po robu udeleženci konference, in to večinoma nekdanji ali sedanji zaporniki, med njimi moški, obsojen umora ženske leta 2014. Khan je potem zbežal iz stavbe proti London Bridgeu, kjer so ga skušali mimoidoči zadržati, potem pa je prišla policija, ga ustrelila in ubila.

Polemika o tistih na prostosti

Premier Boris Johnson je napovedal, da bodo pregledali še 74 primerov drugih predčasno izpuščenih oseb, ki so bile obsojene dejanj, povezanih s terorizmom. Med izpuščenimi je tudi pet oseb, ki so bile obsojene skupaj s Khanom. Podatek, da je bil predčasno izpuščen, je sprožil tudi politično razpravo v Britaniji, kjer se pripravljajo na volitve. Johnson je laburističnega voditelja Jeremyja Corbyna obtožil, da je premehak do kriminala, slednji pa je odvrnil, da je mogoče z različnimi programi spremeniti življenja ljudi, da ne zagrešijo »neopravičljivih dejanj«, da pa bi imela konservativna politika krčenja sredstev za te programe popolnoma napačne učinke.

Zgodba s Khanom odmeva tudi drugod po Evropi, zlasti v Franciji, kjer je zaprtih na stotine oseb, obsojenih zaradi teroristične dejavnosti, oziroma oseb, ki veljajo za radikalizirane. Od lani do konca letošnjega leta se jih bo v Franciji na prostosti znašlo skupno približno petsto. ba, agencije