Zelo veliko ljudi se je včeraj zbralo na Londonskem mostu, prizorišču epiloga terorističnega napada, preplaha, drame in kaosa, ki so se dogajali v petek zgodaj popoldne. Med zbranimi, ki so se z besedami in minuto molka poklonili spominu na mladi žrtvi napada, sta bila brez besed tudi konservativni premier Boris Johnson in vodja laburistične opozicije Jeremy Corbyn. To je bil nov zelo kratek premor v vse bolj srditi predvolilni kampanji za volitve 12. decembra.

Kdo je kriv za napad

Vse stranke so po petkovem napadu samotarskega islamskega fanatika razglasile ustavitev predvolilne kampanje v Londonu in premirje v medsebojnem političnem obračunavanju. Vendar je bilo vse to kratkega veka. Po manj kot 48 urah je bila predvolilna bitka spet v polnem teku. Najprej se je osredotočila na krivdo za teroristični napad, v katerem sta umrla mlada in uspešna diplomiranca kriminalistike na univerzi v Cambridgeu. Ubil ju je policiji dobro znan »nekdanji« islamski fanatik Usman Khan (28), ki so ga iz zapora izpustili po polovici prestane kazni.

Rezultat odločitve levičarske vlade?

Johnson je pred napadom zavračal večino predvolilnih soočenj in intervjujev. V nedeljo, dva dni po napadu, pa se je pojavil v eni od najbolj gledanih političnih televizijskih oddaj, ki jo vodi odličen zasliševalec politikov Andre Marr. Trdil je, da je bil petkov teroristični napad na Londonskem mostu rezultat odločitve levičarske vlade, čeprav je družina ene od žrtev (Jacka Merritta) politike izrecno pozvala, naj njegove smrti ne izkoristijo v politične namene. Johnson je krivdo za napad naprtil laburistom. »Njegova osvoboditev (Usmana Khana) je bila nujna po zakonu, po katerem je bil obsojen, in ta zakon so prinesli laburisti s podporo Jeremyja Corbyna. Nasprotoval sem mu leta 2003 in 2008, in zdaj, ko sem premier, bom ukrepal, da ne bo več zgodnjih izpustitev za ljudi, ki so zagrešili resne spolne, nasilne in teroristične prestopke. Razlog za to, da je bil morilec na ulicah, je bila avtomatična zgodnja izpustitev iz zapora, ki jo je prinesla levičarska vlada,« je trdil Johnson.

Obenem se je večkrat izognil vprašanju o tem, zakaj niso konservativci, ki so na oblasti že od leta 2010, zakona spremenili. Preslišal pa je tudi kritiko konservativne vlade, ki je zaradi varčevalne politike drastično oklestila proračune za policijo (izgubila je 22.000 policistov), zapore, službo za pogojni izpust in kazensko pravosodje.

Neprimeren za premierja

Škotska premierka in voditeljica stranke SNP Nicola Sturgeon je bila prva, ki je po tej Johnsonovi politizaciji petkovega terorističnega napada, posebno zaradi njegove trditve, da je bila zanj kriva odločitev levičarske vlade, ocenila, da Johnson ni primeren za premierja. »Nima resnosti, dostojanstva, presojanja in tenkočutnosti, ki so potrebne za predsednika vlade,« je ocenila. Otočane medtem skrbi sporočilo, da je na prostosti še 74 predčasno, po polovici prestane kazni izpuščenih nekdanjih terorističnih zapornikov, kot je bil Khan, ki so ga kljub strogim pogojem izpusta iz zapora očitno slabo in premalo nadzorovali.