Devetnajstletni Timi Zajc je bil prvo ime današnjega dne v skakalnem centru Ruka nedaleč od Kuusama na Finskem, kjer bosta jutri in v nedeljo dve tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih. Potem ko je imel Zajc v prvi poskusni seriji šele 60. daljavo (87 metrov) med 65 skakalci iz 15 držav, je bil nato najboljši v drugi seriji za trening (137,5 metra) in v kvalifikacijah (139 metrov).

»V prvem skoku so bile razmere zelo težke. Tudi skakalci, ki so skali okrog moje startne številke, so imeli podobne težave. Drugi skok za trening in kvalifikacijski sta bila na podobni ravni. Tudi razmere so bile ugodne, tako da me je neslo zelo zelo daleč. Skakalnica mi je za zdaj všeč. Doskočišče je super, sploh v primerjavo z Vislo. Takšnih pogojev si lahko le želimo. Bomo videli, kako bo na tekmi,« je pojasnjeval vidno zadovoljni Timi Zajc. Skakalcem je pod smuči pihal močan vzgonski veter s skoraj dvema metroma na sekundo. Občasno je bil celo premočan in so skakalci morali počakati na svoj nastop. A glede na to, kaj se je v preteklosti zaradi vetra dogajalo v Kuusamu, so imeli tekmovalci danes večinoma zelo enakovredne razmere.

Bartol se je moral umakniti s startne klopi

Na tekmo se je uvrstilo le pet izmed sedmih slovenskih skakalcev. Ob Zajcu še brata Peter in Domen Prevc, Anže Semenič in Anže Lanišek, medtem ko bosta Rok Justin in Tilen Bartol jutri le med gledalci. Peter Prevc je bil vidno zadovoljen. Potem ko je imel v prvi seriji ob negotovem pristanku tretji dosežek (141,5 m) za Norvežanoma Tandejem (145,5 m) in Johanssonom (137 m), se je nato zasidral na desetem mestu v drugi seriji za trening (127,5 m) in kvalifikacijah (136,5 m). V primerjavi z Vislo je popravil doskok v telemark, ki pa še ni popoln, v njegovih skokih je tudi vse manj nihanj. Domen Prevc (13. mesto) je pokazal nekaj svojih sposobnosti za letenje na skakalnici, ki je zaradi velikosti (142m) prava mala letalnica. Anže Semenič (17. mesto) je najboljši skok naredil v kvalifikacijah (131m) in potrdil dobro formo. Anže Lanišek, slovenski junak uvodne tekme v Visli z drugim mestom, se je v vseh treh skokih vrtel med 30. in 40. mestom, zato je 37. mesto v kvalifikacijah realna slika njegovih današnjih nastopov.

Med 15 tekmovalci, ki se niso uvrstili na tekmo, sta bila kar dva Slovenca. Rok Justin (51. mesto) je nastop na tekmi zgrešil za tri desetinke točke. Osmoljenec je bil Tilen Bartol (53. mesto), saj je dobro nastopil na treningu (133m – 9. izid, 118,5m – 22. izid), v kvalifikacijah pa je imel smolo, da je pihal premočan veter, zato se je moral umakniti s startne klopi. Ko se je nanjo vrnil, je dolgo čakal na zeleno luč. V uteho jima ostane, da je v kvalifikacijah obtičal tudi 47-letni japonski veteran Noriaki Kasai (59. mesto).

Bertoncelj: Zmaga Zajca je čista

»Zajc je naredil dva odlična skoka. Njegova zmaga je čista. Brata Peter in Domen Prevc sta svojo naloga opravila dobro. Zadovoljni smo tudi s Semeničem. Preostali so bili slabši. Bartol je imel splet nesrečnih okoliščin s slabim vetrom. Justin svoje naloge ni izpolnil,« je menil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj.

V nasprotju s toplim vremenom na uvodni tekmi 41. svetovnega svetovnega pokala v Visli na Poljskem je skakalce na Finskem pričakala prava zima z obilo snega in temperaturami krepko pod lediščem. Skakalci so se zelo razveselili zimskih razmer, potem ko so se prejšnji teden bolj počutili, kot da so na tekmi v drsanju na ledu kot v smučarskih skokih, kot se je slikovito izrazil Švicar Killian Peier. Prvič letos je nastopil 37-letni Švicar Simon Ammann, ki je v kvalifikacijah zasedel 22. mesto. Poljak Piotr Žyla, ki je grdo padel v Visli in se opraskal po obrazu, je povsem nared za nove zračne bitke, saj je bil v kvalifikacijah 15. Nemec Markus Eisenbichler, ki je prvo zmago v karieri dosegel marca na finalu v Planici, v Visli pa je bil zadnji, 50., se je kljub padcu uvrstil na jutrišnjo tekmo (41. mesto). Norvežan Daniel Ander Tande, zmagovalec uvodne tekme v Visli, je blestel na prvem treningu z najboljšim dosežkom, v kvalifikacijah pa je bil šele 43. (108,5 m).