Diskvalifikacija Petra Prevca in Anžeta Semeniča zaradi neustreznih dresov na sobotni tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Ruki na Finskem je zasenčila odličen start slovenske reprezentance v novo sezono, na čelu katere je Anže Lanišek z dvojnimi stopničkami za drugo in tretje mesto. »Tisti, ki smo okrog reprezentance, nikdar ne postorimo vsega, da ne bi prišlo do takšnih spodrsljajev. Moramo biti tako organizirani, kot sta nogometna kluba Real Madrid in Barcelona, da tekmovalci le vzamejo opremo, gredo na start in naredijo tisto, za kar so trenirali celo poletje. Skakalci morajo zaupati materialu, ki ga imajo na sebi, da je vse v redu in so lahko osredotočeni le na tekmo,« so besede, s katerimi je predsednik odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič pokazal rumeni karton strokovnemu vodstvu, ki je odgovorno tudi za opremo. Slovenska reprezentanca v skokih in nordijski kombinaciji ima s proračunom 1,6 milijona evrov dovolj denarja za nemoteno delo.

Peter Prevc za pomiritev v savni in na sedemmetrski skakalnici

Največji osmoljenec Peter Prevc, ki je ostal brez tretjega mesta in 57 točk svetovnega pokala, na nikogar ni kazal s prstom. »Na koncu je krivda na tekmovalcu, saj je vsak odgovoren za svojo opremo. Leto in pol je bila praksa, da se dresov tistih, ki so na stopničkah, velikokrat sploh ne meri, ampak podrobno tiste od četrtega do desetega mesta. Doslej so prepustnost dresa na nogi pod kolenom merili enkrat na sezono, saj menim, da je to del, ki ne vpliva na dolžino skoka. Očitno se je kontrolor Sepp Gratzer odločil za kontrolo dresov tudi zaradi tega, ker sta bila že v prvi seriji diskvalificirana dva Norvežana, po rezultatih pa sta bila na prvem in drugem mestu tudi Norvežana,« je pojasnjeval Peter Prevc.

Kontrolor mu je premeril cel dres. Na vseh delih je bila prepustnost večja od minimalne predpisane 40 litrov zraka, le na zadnjem delu noge, kjer pokrije čevelj, je bila zgolj 35 litrov. V Ruki se je počutil zelo nelagodno, saj je izpadel, kot da je goljufivec. »Sploh nisem vedel, kako naj vse skupaj sprejmem. Pospravil sem opremo in zelo slabe volje ter s sklonjeno glavo odšel v hotel. Bil sem zelo potrt, ko pa sem šel v savno in se povaljal po snegu, je bilo že boljše. Od Ruke se spomnim le še skokov, kaj se je dogajalo okrog, pa ne več,« se je razgovoril 27-letni Peter Prevc. Zelo je ponosen na uspehe reprezentančnih kolegov, ker na tekmah prikažejo skoke, kakršne so že na treningu. S svojimi odločnimi skoki (edini slab je bil le v prvi seriji moštvene tekme v Visli) je presenetil tudi samega sebe. Lepi in dolgi skoki ga zelo pomirjajo. V Ruki je bil z vsakim izmed šestih skokov med najboljšimi desetimi. »Zajc in Lanišek pokrivata prva mesta, drugi pa imamo čas, da splezamo navzgor,« je še pripomnil Peter Prevc. Je takšen perfekcionist, da je po tekmi v Visli že v ponedeljek zjutraj izboljšanje doskoka v telemark treniral na sedemmetrski skakalnici v Kranju, kjer običajno začnejo skakati začetniki, stari pet let.

Bertoncelj na zagovoru pri kontrolorju Gratzerju

Slovenski selektor Gorazd Bertoncelj je moral – tako kot njegov kolega na norveški klopi, Avstrijec Alexander Stöckl – na pogovor k šefu kontrolorjev, Avstrijcu Seppu Gratzerju (doma je takoj čez mejo v Bistrici v Rožu in govori tudi slovensko), ki mu je pojasnil, kaj je bilo narobe. »Doslej je bil običaj, da si najprej prejel opozorilo. Ker to ni bila večja kršitev, ki bi pripomogla k daljšemu skoku, smo morali napako odpraviti do naslednje tekme. Težava je tudi pri proizvajalcih, ki ne zagotovijo vedno ustreznega materiala, zato mora vsaka reprezentanca z luknjanjem poskrbeti za prepustnost dresov,« je pojasnil Gorazd Bertoncelj. Slovenija ima en stroj za preverjanje prepustnosti dresov in luknjanje, ki stane 3000 evrov. Je pri Robertu Kranjcu, ki za slovensko reprezentanco šiva drese in ga ima s seboj na vseh tekmah, na katere potuje s kombijem. V Ruki si je slovenska reprezentanca stroj sposodila pri Norvežanih, ki so drese popravljali v soboto od devetih zvečer do petih zjutraj, nato pa Slovenci do začetka nedeljske tekme, ki je bila odpovedana. Zaradi dogodkov v Ruki bo reprezentanca kupila še eno takšno napravo.

Potem ko so se Slovenci domov s Finske vrnili v noči s ponedeljka na torek, so še enkrat preverili vse drese. Robi Kranjec bo poskrbel, da bo prepustnost pred drevišnjim odhodom na naslednji tekmi v Nižnji Tagil v Rusiji po pravilih. »Pred začetkom sezone nismo vedeli, kam točno fantje s svojimi skoki, ki so bili na treningu zelo dobri, spadajo v mednarodni konkurenci. Vsi so prikazali odlične skoke. Pomembno je, da smo enakovredni najboljšim, saj nam tako ni treba loviti tekmecev,« je je o rezultatih spregovoril Bertoncelj.