»Bila je sobota okoli 8.30, ko so me zbudili glasni glasovi izpod okna. Običajno se ne odzovem, živim pač ob hrupni Celovški cesti. A se je kar nadaljevalo. Potem pa sem zaslišala še ženski glas, v stiski, paničen. Zato sem stopila na balkon,« je Katja Š. sodnikom opisovala dogajanje 1. junija letos. V križišču pod njenim stanovanjem poleg Pivovarne Union oziroma nasproti Tivolija v Ljubljani je prišlo do vroče krvi: najprej do prepira in pretepa, potem še do namernega povoženja. Rezultat: Ivan Antun Š. je obležal s hudo poškodovano nogo, 28-letni Hariz Softić pa se mora zagovarjati zaradi poskusa uboja.

Kot smo že pisali, se je vse skupaj začelo v enem od šentviških lokalov. Tam so se prvič v življenju srečali Ivan Antun Š. in njegova prijateljica Anja G. ter Hariz Softić. Ob odhodu prva dva nista dobila taksija in za »taksista« se jima je ponudil Softić. Kaj se je nato dogajalo v avtu, je težko reči, saj Ivan Antun Š. in Softić pripovedujeta različni zgodbi, Anje G. pa na glavni obravnavi še niso zaslišali. Nedvomno je prišlo do prepira, ko je Softić ustavil, pa še do pretepa. Softić je namreč iz avta potegnil palico, s katero pa jo je nato (od Ivana Antuna) skupil on sam.

»Videla sem dva gospoda, ki sta se sredi ceste nasilno prerivala, ženska pa ju je spravljala narazen. Nato se je z enim od gospodov odpravila peš po Celovški, drugi pa je šel v sosednjo ulico. Sklepam, da je sedel v avto, ki je nato pripeljal z veliko hitrostjo. Prečkal je tri pasove in zapeljal proti onima dvema na pločnik, vendar mislim, da ju ni zadel. Odpeljal je, onadva pa sta začela prečkati cesto. Šla sem po telefon, ko sem se vrnila, pa je tisti moški, ki je bil z žensko, ležal na tleh ob cesti. Videti je bil zelo poškodovan,« je opisovala Katja Š. Medtem ko je ona iskala telefon, je po navedbah iz obtožnice Softić pripeljal nazaj in zapeljal proti Ivanu Antunu Š. Ker ga je »le« oplazil, je obrnil in poskusil še enkrat. Tokrat je Ivan Antun Š. le obležal, Softić pa pobegnil. Zdaj pravi, da ga ni hotel ubiti, le prestrašiti.

Po besedah travmatologa dr. Matjaža Veselka je oškodovanca zadel v desno golen. Utrpel je odprt zlom, zaradi katerega ima lahko trajne posledice. Veselko ni znal povedati, kakšna je bila hitrost avtomobila, je pa dejal, da lahko tudi zelo majhna. »Takšen zlom lahko povzroči tudi brca,« je razložil. Poškodovani je imel v organizmu 1,6 promila alkohola, morebitnih drugih substanc pa niso preiskovali. Softić sicer trdi, da sta si v lokalu delila tudi črtico kokaina, Ivan Antun Š. pa to odločno zanika.

Težave z disciplino v priporu

Psihiatrična izvedenka dr. Karin Sernec je ocenila, da je bila Softićeva sposobnost obvladovanja njegovega ravnanja v kritičnih trenutkih bistveno zmanjšana. Vzrok naj bi bil v alkoholu, organski oškodovanosti in najverjetneje tudi hiperkinetični motnji. Tožilstvo o tem dvomi, češ da ni razčiščeno, ali oziroma koliko je bil pijan, saj mu zaradi bega niso mogli odvzeti krvi. »Bil je sposoben za vožnjo, pokazal je tudi veliko vztrajnost, saj je proti oškodovancu zapeljal kar trikrat, dokler ga ni zadel. Menimo, da je imel svoje ravnanje pod nadzorom,« piše v obtožnici. V psihiatričnem izvedenskem mnenju pa, da je obtoženi »izrazito oškodovan na področju impulzov«. S čimer ima očitno težave tudi v priporu. Sodnica Maja Povhe je od tam že dobila predlog za disciplinsko kaznovanje, kaj natančno je ušpičil, pa ni znano.