Februarja letos je izrek kazni pospremil z nasmeškom in dvignjenim palcem. Danes Senadu Softiću ni bilo do smeha, ko ga je mariborska okrožna sodnica Maša Blažeka obsodila na 29 let in tri mesece zapora. »Res je, kar je govoril sodnik Radonjić o našem sodstvu,« je razplet komentiral 57-letni Softić in napovedal pritožbo, preden so mu nadeli lisice in ga odvedli nazaj v pripor, v katerem bo ostal do pravnomočnosti sodbe.

V prvem prvostopenjskem procesu, ki se je razpletel brez glavne obravnave, temveč zgolj z narokom za izrek kazenske sankcije, je bil Softić obsojen na 26-letno zaporno kazen. Višje sodišče je septembra razveljavilo sodbo zaradi bistvenih procesnih kršitev. V ponovnem sojenju je višji tožilec Darko Simonič zaostril svoj kaznovalni predlog: za Softića je terjal zakonski maksimum: 30 let zapora. Blažekova je bila malce popustljiva: zaradi težke mladosti je Softiću dala devetmesečni kazenski odpustek. Simoniča to ni zmotilo, na nepravnomočno sodbo se ne bo pritožil, čeprav je sodnica tudi nekoliko posegla v izrek opisa kaznivega dejanja.

Umor sredi mesta ni bil brezobziren

Izločila je namreč očitek brezobzirnosti, je pa ohranila oba ključna – da je Softić na križišču mariborske Titove ceste in Ulice Pariške komune umoril Rada Mitrovića zaradi maščevanja in ljubosumnosti. Iz izreka je tudi izbrisala očitek, da je Softić pred tem pri Alahu prisegel, da bo umoril bivšega soseda. Sodnica ni podvomila v to, da je obtoženi dejanje zagrešil naklepno in načrtno. Ni verjela Softićevemu izgovoru, da je odločitev sprejel v hipu, ko je Mitrovića zagledal v avtomobilu v sosednji koloni pred semaforjem.

Obdolženi je Mitroviću očital odgovornost za razpad zakonske zveze in dejstvo, da je imel razmerje s Softićevo (bivšo) soprogo. Sodni postopek je razkril, da so bili ti očitki plod Softićeve ljubosumne domišljije. »Četudi bi bili resnični, ne bi opravičevali očitanega dejanja,« je komentirala sodnica in opozorila na sodni postopek na ptujskem sodišču, v katerem je bil Softić obtožen družinskega nasilja in nedovoljene posesti strelnega orožja. Glavna obravnava se je začela 5. septembra, naslednji narok je bil razpisan 10. oktobra. Softić je umor in povzročitev splošne nevarnosti zagrešil 4. oktobra 2017.

Na Ptuju je bil Softić pravnomočno obsojen na 18-mesecev zapora. V postopku je njegova nekdanja soproga podrobno opisala, kako jo je več kot 25 let pretepal, ji grozil, jo zmerjal in ji neutemeljeno očital prešuštvovanje. Kako jo je zaklepal v stanovanje, ji prepovedal stike s sosedi, tudi v službo ni smela več hoditi. Nazadnje ji je zagrozil, da bo pripeljal nekega moškega, s katerim jo bosta posilila in jo nato raztrgala. Softićeva je policiji izdala, kje skriva zbirko strelskega orožja. Nato se je s hčerkama zatekla v varno hišo, čez deset dni so za zmeraj pobegnile v tujino. Policisti niso našli vsega orožja, med drugim dveh pištol znamke Zastava, s katerima je v Mitrovića ustrelil kar 28-krat.

Sodnica Blažekova je delno ugodila odškodninskim zahtevkom oškodovancev. Softić bo moral družini Mitrović poravnati stroške pogreba, vozniku in lastniku avtomobila, v katerem je sedel Mitrović v času umora, pa bo moral povrniti stroške popravila. O drugih premoženjskopravnih zahtevkih bo sodišče odločilo v pravdnem postopku.