V napadih v pokrajinah Ituri in Severni Kivu je bilo še pet ljudi ranjenih, med njimi več uslužbencev na zdravstvenem ministrstvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Eden od dveh napadov se je zgodil v bližini namestitev mirovnikov ZN. Eden od njih je bil v napadu ranjen, ko je skušal odgnati napadalce.

Odgovornosti za napada, ki sta se zgodila skoraj istočasno okoli polnoči, ni prevzel še nihče.

»Strti smo, da so umrli ljudje pri svojem delu, ki so ga opravljali, da bi rešili druge,« je sporočil vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

DR Kongo je avgusta lani v vzhodnih pokrajinah Severni Kivu, Južni Kivu in Ituri, ki mejijo na Ugando, Ruando in Burundi, razglasil epidemijo ebole. Gre za območja, kjer potekajo spopadi. Ti ovirajo prizadevanja za zajezitev širjenja smrtonosne hemoragične mrzlice, poleg tega pa preventivnim ukrepom, namestitvi v zdravstvenih centrih in varnim pokopom nasprotujejo tudi deli prebivalstva.

Zdravstveni delavci na prizadetih območjih so bili od začetka leta do novembra tarča več kot 300 napadov, pri čemer jih je šest izgubilo življenje, 70 pa jih je bilo ranjenih, kažejo podatki ministrstva za zdravje.