V DR Kongo je od avgusta lani cepivo nemškega farmacevtskega giganta Merck prejelo približno 225.000 ljudi, a kot so danes opozorili Zdravniki brez meja (MSF), je to število veliko premajhno. Kot zatrjujejo, so si z nacionalnim ministrstvo za zdravje prizadevali za večji dostop do cepiva, a naj bi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izvajala tesen nadzor nad njegovo dobavo.

Razlogi za to jim niso znani, zatrjujejo pa, da se je doslej uporabljeno cepivo izkazalo za "varno in učinkovito". Merck naj bi poleg tega razpolagal z zadostnimi količinami cepiva. V MSF so ob tem pozvali so k vzpostavitvi neodvisnega mednarodnega telesa, ki bi zagotavljalo transparentnost upravljanja z zalogami cepiva in obveščanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V WHO so omejevanje cepiva zanikali, češ da delajo »ve, kar je mogoče«, da bi končali epidemijo v državi. Obenem so danes sporočili, da bodo sredi oktobra v državi začeli uporabljati še cepivo ameriškega podjetja Johnson&Johnson, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To cepivo naj bi namenili za cepljenje ogroženih ljudi na območjih, kjer ni aktivnega prenašanja virusa ebole, in sicer kot dodatno orodje za okrepitev zaščite pred to boleznijo. Po navedbah oblasti v državi naj bi šlo zlasti za manjše trgovce, ki večkrat prečkajo mejo z Ruando.

Prav uvedba novega cepiva je bila jabolko spora med nekdanjim zdravstvenim ministrom DR Kongo Olyjem Ilungo, ki je konec julija odstopil, potem ko se je moral posloviti s položaja vodje nacionalne ekipe za boj proti eboli.

V odstopni izjavi je kritiziral načrte WHO za uvedbo novega cepiva, češ da je tvegano uvajati nov proizvod na območju, kjer je nezaupanje glede ukrepanja proti eboli že tako visoko. Ilunga je bil po odstopu obtožen poneverbe sredstev, namenjenih za boj proti eboli, kar zanika.

Merckovo cepivo je sicer preizkušeno, nima pa še dovoljenja za uporabo, cepivo podjetja Johnson&Johnson pa je še v fazi preiskav, še pojasnjuje AFP.

Trenutni izbruh ebole je drugi najhujši v zgodovini, potem ko je med letoma 2014 in 2016 zaradi bolezni v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji umrlo prek 11.000 ljudi. Prizadevanja za ustavitev bolezni že od samega začetka ovirajo konflikt na vzhodu DR Kongo in napadi na zdravstvene ekipe zaradi nasprotovanja preventivnim ukrepom na nekaterih območjih.

Od izbruha pred dobrim letom dni so po navedbah WHO v državi zabeležili 3145 primerov bolezni. Izmed obolelih jih nekaj več kot 2100 umrlo.