Na mizi sta predlog uvedbe relativnega prednostnega glasu in predlog nove določitve meja volilnih okrajev. Po zadnjem srečanju je sicer neuradno kazalo, da se tehtnica nagiba v prid uvedbi relativnega prednostnega glasu. Minister za javno upravo Rudi Medved je celo ocenil, da imajo za omenjeno spremembo že zagotovljenih 60 glasov.

Kljub temu se na zadnjih pogajanjih, 12. novembra, še niso dogovorili, da predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu pošljejo v DZ, saj so predvsem v DeSUS izrazili željo, da pred dokončno odločitvijo o tem, kateri predlog podpreti, dobijo še en predlog sprememb meja volilnih okrajev, ki bi predvideval večje odstopanje velikosti volilnih okrajev od zdaj predlaganega.

Vabilu za novo srečanje je tako predsednik Pahor priložil tudi dopolnjen predlog sprememb volilnih okrajev, ki dopušča večje, 25-odstotno odstopanje števila volivcev od velikosti povprečnega volilnega okraja. Minister Medved je sicer prepričan, da odstopanja ne bi smela biti večja od 15 odstotkov, saj da potem rešitev ne bi bila več skladna z odločbo ustavnega sodišča.

Decembra 2018 je ustavno sodišče ugotovilo, da je člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa meje volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Zakonodajalcu je ustavno sodišče zato naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh letih.