Pahor, ki se na Norveškem mudi na vabilo norveškega kralja Haralda V., se je v sredo srečal z najvišjimi predstavniki norveške države, med njimi z norveško premierko Erno Solberg. V daljšem pogovoru sta potrdila odlične bilateralne odnose in poudarila, da imata državi sorodne poglede glede številnih mednarodnih vprašanj; obe državi si prizadevata za učinkovit multilateralizem, vladavino prava in človekove pravice. Strinjala sta se tudi, da obstaja še veliko možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja, predvsem na področjih krožnega gospodarstva, okoljskih tehnologij, umetne inteligence, robotike, informacijsko-komunikacijskih tehnologij in turizma, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor in norveška premierka sta tudi posebej izpostavila pomen razvoja zelenih tehnologij za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in izmenjala mnenja o energetski učinkovitosti v prihodnosti. Del pogovora sta namenila aktualnim evropskim temam. Izmenjala sta stališča glede varnosti, prihodnosti EU in soglašala, da je treba EU okrepiti, da bo lahko zagotavljala varnost, v okviru katere bodo zaščitene evropske vrednote in nacionalna identiteta. Med temami pogovorov je bila tudi izmenjava stališč o Zahodnem Balkanu in ocena razmer v tej regiji. Zavzela sta se za vključenost regije v EU in - za tiste, ki to želijo - tudi v zvezo Nato. Govora je bilo še o možnostih sodelovanja med državama na področju digitalizacije in umetne inteligence.

Po pogovorih z norveško premierko je slovenski predsednik izpostavil pomen državniškega obiska na Norveškem, kar je najvišja protokolarna raven. Kraljevi par pa takšno pozornost kaki tuji državi izkaže samo dvakrat na leto. Slovenija si je to po besedah Pahorja zaslužila s svojimi prizadevanji za mir in blaginjo, ne samo v svoji državi, ampak tudi v regiji in Evropski uniji, s svojimi prizadevanji za mirno reševanje vseh sporov in spravo.

Norveška je za Slovenijo "država, s katero delimo mnogo skupnih vrednot in pogledov na svetovna vprašanja (...)". Norveška ugled v Sloveniji uživa tudi zaradi svoje zunanje politike, s katero si je "vedno prizadela za mirno reševanje vseh sporov", je še dejal Pahor. Ocenil je, da so pogovori z norveškimi sogovorniki prispevali k poglobitvi dvostranskega sodelovanja med državama na več področjih. Prav tako je bilo na pogovorih izraženo upanje, da "bomo vse probleme, s katerimi se soočata obe državi, mednarodna skupnost rešili v obstoječi politični in pravni arhitekturi na miren način, v korist vseh narodov, tudi norveškega in slovenskega", je še dejal Pahor.

Ob državniškem obisku slovenskega predsednika je kraljevi par v sredo zvečer gostil gala večerjo. Norveški kralj je v zdravici poudaril pomen zavezništva z enako mislečimi državami ter da je treba "skupno moč izkoristiti za boj proti globalnim izzivom, kot so varnost, podnebne spremembe, človekove pravice in spoštovanje prava". Pahor je v zdravici podobno kot norveški kralj opozoril na pomen čebel. "Kranjska čebela je bila pred več kot sto leti eden od prvih izvoznih artiklov naše države na Norveško. Oboji se zavedamo pomena čebel in opraševalcev za naš ekosistem in prehrambeno verigo," je med drugim dejal slovenski predsednik.

Osrednji dogodek današnjega obiska, namenjen krepitvi gospodarskega in znanstvenega sodelovanja med državama, je poslovna konferenca na eni največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij SINTEF. Slovenskim in norveškim podjetjem bodo tukaj predstavili dosežke s področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti. Ob tej priložnosti bodo tudi podpisali memoranduma o sodelovanju med organizacijo SINTEF in Institutom Jožefa Stefana.

Predsednik Pahor in norveški kraljevi par se bodo udeležili tudi odprtja razstave Slovenska alpska arhitektura v smučarskemu muzeju Holmenkollen. V sklopu državniškega obiska bo nato potekal seminar na temo promocije čebelarstva in vloge opraševalcev za trajnostno predelavo hrane. Predsednik Pahor bo ob tej priložnosti norveškemu kralju poklonil slovenski čebelnjak s poslikanimi panjskimi končnicami. Slovenski predsednik bo zvečer gostil Slovenski večer, ki je namenjen splošni in turistični promociji Slovenije. Dogodka se bodo udeležili tudi kralj Harald V. in kraljica Sonja ter prestolonaslednik, princ Haakon Magnus.

Predsednika republike na Norveškem spremljajo zunanji minister Miro Cerar, minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter predstavniki slovenskih podjetij in znanosti.