Mladeniči vse glasneje napovedujejo, da želijo vladati teniškemu svetu. Čeprav Švicar Roger Federer, Španec Rafael Nadal in Srb Novak Đoković še ne razmišljajo o slovesu, saj je njihov tenis še vedno vrhunski, pa je finale mastersa v Londonu potrdil, da bodo imeli na največjih turnirjih vse ostrejšo konkurenco. Avstrijec Dominic Thiem in Grk Stefanos Cicipas, ki sta se udarila za prestižni naslov ob koncu sezone, sta še enkrat dokazala, da je pred njima svetla prihodnost. Njun dvoboj, sicer sedmi medsebojni po vrsti, je bil pričakovano izenačen, zmage pa se je še tretjič veselil mlajši Cicipas (6:7 (6), 6:2, 7:6 (4)).

Izenačeni dvoboj je trajal dve uri in 35 minut, temelje zmage pa je 21-letni Grk položil, ko je v podaljšani igri tretjega niza povedel s 4:1, nato pa pri 6:4 izkoristil že prvo zaključno žogico. »Priznam, da mi ni jasno, kako sem igral tako dober tenis v drugem nizu. Z živci sem bil na koncu, to je bil najpomembnejši dvoboj moje kariere. Navdušen sem, da sem se boril do konca. Neverjetno je, koliko ljudi me je v dvorani podpiralo. Motivirali so me in mi dajali energijo. Počutil sem se, kot da bi igral doma,« se je smejalo dolgolasemu Grku, sicer najmlajšemu finalistu mastersa po Juanu Martinu del Potru leta 2009. Velik del posla je opravil že v polfinalu, ko je izločil svojega velikega vzornika Federerja. »Odraščal sem ob gledanju njegovih dvobojev. Že tedaj sem si zaželel, da bi se pomeril z njim, in sanje so postale resničnost,« je bil nasmejan 1,93 metra visoki teniški igralec, ki mu je bil tenis položen v zibelko, saj je bila njegova mama profesionalka, oče pa trener. Žogico je začel udarjati, ko mu je bilo vsega tri leta. Kot mladenič je omahoval, za kateri šport naj se odloči, saj je rad brcal nogometno žogo in plaval, nato pa se je zgodilo… »Spomnim se, kako sem se neke noči na turnirju v Franciji prebudil in rekel očetu, želim postati teniški igralec. Želim si tekmovati na najvišji ravni.« Danes Grk, ki rad tudi snema vloge in na youtubu objavlja videe s svojih potovanj, živi svoje sanje.

Izidi, finale: Thiem (Avs, 5) – Cicipas (Grč, 6) 7:6 (6), 2:6, 6:7 (4), polfinale: Thiem – Zverev (Nem, 7) 7:5, 6:3, Cicipas – Federer (Švi, 3) 6:3, 6:4.