Grk, ki prvič v karieri nastopa na zaključnem turnirju sezone, je najmlajši finalist tega turnirja po Argentincu Juanu Martinu del Potru 2009, hkrati pa je z zmago proti Švicarju poskrbel, da četrto leto zapored zmagovalec zaključnega turnirja ne bo eden od "treh velikih". Španec Rafael Nadal in Srb Novak Đoković se nista uvrstila v polfinale, Federer pa je v svojem šestnajstem nastopu v polfinalu tega turnirja zapravil možnost za sedmo lovoriko na zaključnih turnirjih.

Dvoboj je odločil izkoristek žog za odvzem servisa. Medtem ko je Cicipas naredil tri "breake" iz štirih priložnosti, je Federer izkoristil le eno od dvanajstih žog.

Grk je po partiji priznal, da je bila to njegova najboljša predstava to sezono. »Ponosen sem na svojo igro in dejstvo, da sem premagal takšnega igralca, kot je Federer. Velika čast je igrati proti takemu šampionu,« je dejal Cicipas.

Ne glede na razplet drugega polfinala je tudi jasno, da bo zmagovalec turnirja igralec, ki še ni osvojil grand slama. To se je doslej zgodilo le trikrat (Alex Corretja (1998), David Nalbandian (2005), Nikolaj Davidenko (2009)).