Grke je zajela teniška evforija. Po zaslugi Stefanosa Cicipasa, zmagovalca sklepnega turnirja najboljše osmerice v Londonu. Zmaga 21-letnega Grka je bila presenetljiva, a zaslužena in čista kot solza. Napredek Cicipasa je v zadnjih dveh letih strm. O izjemni sezoni, v kateri se je kot prvi Grk po letu 1970, odkar so sklepni teniški mastersi, uvrstil v zaključek sezone, priča podatek, da je zgolj v letošnjem letu s turnirskimi nagradami zaslužil več kot šest milijonov evrov. V vsej karieri pa dobrih devet milijonov.

Cicipasov napredek kaže tudi razmerje zmag in porazov proti najboljši teniški trojici. Z Novakom Đokovićem (pomerila sta se štirikrat) in Rogerjem Federerjem (šestkrat) je polovično uspešen. Slabšo statistiko ima z Nadalom, saj je zmagal na enem od šestih medsebojnih dvobojev. Španec je bil tudi edini, ki je minuli konec tedna ugnal Cicipasa v Londonu, a potem, ko si je Grk že zagotovil uvrstitev v polfinale. Z zajetnim številom točk je Cicipas na svetovni lestvici presegel 5000 točk in se zasidral na šestem mestu. Poleg velike trojice sta pred njim še Rus Daniil Medvedjev in Avstrijec Dominic Thiem, oba pa je Grk v Londonu premagal.

Finalni dvoboj med Cicipasom in Thiemom je bil izjemno kvaliteten. Mnenje številnih strokovnjakov je bilo, da je bil eden najboljših treh v celotni sezoni. Najbolj bo ostal v spominu letošnji dvoboj v finalu Wimbledona, ko je Novak Đoković v novem formatu podaljšane igre odločilnega niza proti Rogerju Federerju rešil dve zaključni žogici. Izjemen je bil tudi finale OP ZDA, kjer Daniilu Medvedjevu po zaostanku z 0:2 v nizih proti Rafaelu Nadalu po izenačenju ni uspel popoln preobrat. Cicipas in Thiem pa sta v Londonu poskrbela, da v finalu nihče ni pogrešal velike trojice. Cicipas, Thiem, Medvedjev in Aleksander Zverev napovedujejo preboj na vrh. Nekdanji vrhunski igralec Boris Becker je v intervjuju za BBC napovedal, da bo svetovni tenis v prihodnji sezoni dobil novega zmagovalca turnirja največje četverice.

Teniško leto se bo zaključilo konec tega tedna, ko bo v Madridu znan zmagovalec Davisovega pokala. Reprezentance se merijo po novem tekmovalnem sistemu, ki je glede na seznam udeležencev pravi. Nogometašu Barcelone Gerardu Piqueju je uspelo v Madrid pripeljati enajst teniških igralcev elitne dvajseterice, med njimi tudi številki 1 in 2 Rafaela Nadala in Novaka Đokovića.