Koprski regijski center za obveščanje je danes nekaj pred 8. uro zjutraj zaradi visokega plimovanja po torkovih večernih poplavah ponovno sprožil sireno javnega alarmiranja tako v Piranu kot v Izoli. Tu so tudi najbolj občutili posledice visokega plimovanja morja v noči na sredo, ko so gasilci opravili skupno okoli 60 intervencij.

Razdelili več kot 2500 vreč peska

Čeprav je jugo popustil, se morje še vedno ni umirilo. Kot je danes dopoldne dejal Egon Štibilj, poveljnik piranske civilne zaščite, je nivo plime višji kot prejšnje dni, saj je morje naraslo za dobrih 40 centimetrov in poplavilo obalo. Nekaj vode je tudi na Tartinijevem trgu, na srečo precej manj, kot so je imeli Pirančani v torek zvečer. Štibilj je med drugim pohvalil tudi občane, ki so se tokrat ustrezno odzvali na opozorila in samozaščitno ravnali. Tako so piranski prostovoljni gasilci ob pomoči delavcev Okolja Piran razdelili nekaj več kot 700 napihljivih vreč in 2500 vreč peska, ki jih sproti dobavljajo. Čeprav so vreče s peskom brezplačne, delijo jih pred gasilskim domom, pa se je Pirančanu zgodilo, da mu jih je nepridiprav čez noč sunil izpred vrat in s tem poskrbel za hudomušno »čakolo« ob jutranji kavi.

Zato pa visoka voda in medsosedski spori niso zmotili piranskih šolarjev, ki so konec šolskega tedna proslavili z igro in čofotanjem na Tartinijevem trgu. Žal pa vremenoslovci tudi za prihodnje dni nimajo spodbudnih napovedi. Plimovanje morja se bo namreč še okrepilo. Kot so napovedali na Agenciji RS za okolje in prostor, bo močnejša plima tudi v noči na nedeljo, ko lahko morje ponovno poplavi. vl