Torkovo večerno plimovanje, ki je bilo drugo najmočnejše po letu 1961, je Pirančane ob 19.50, ko se je oglasila opozorilna sirena, dvignila na noge. »Ob 20. uri je morje že začelo prestopati rob in v slabi uri poplavilo Tartinijev trg,« je povedal Egon Štibilj, vodja Civilne zaščite Piran, in v pojasnilo dodal, da je vzdolž celotnega Jadranskega morja danes pihal zelo močan jugo. »Ta je ob kombinaciji polne lune in nizkega zračnega tlaka tudi pri nas poskrbel za močan dvig gladine morja,« je razložil Štibilj in omenil, da se je v zelo kratkem času gladina dvignila za skoraj meter.

Tartinijev trg dobrega pol metra pod vodo

Poleg Tartinijevega trga, ki je bil dobrega pol metra pod vodo, je poplavilo tudi več piranskih ulic, parkirišč, pod vodo je bilo nekaj gostinskih lokalov, Center starejših občanov, lekarna, banka, prav tako italijanska osnovna šola. »Občanom so že ponoči na pomoč priskočili delavci Okolja Piran, v akcijo so šli tudi prostovoljni gasilci, ki so vodo prečrpavali še naslednji dan,« je povedal Štibilj. V večernih urah so se z naraslim morjem spopadali tudi v piranskem pomorskem muzeju. Kot je povedal Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Piran, večje škode niso utrpeli. »K sreči je bila v muzeju še kolegica Lea Kortnik, ki je bistveno omejila škodo na predmetih v poplavljeni recepciji. Prav tako škode ni utrpela začasna razstava, niti tla, ki na srečo niso lesena, ampak kamnita. Se pa zavedamo, da bo treba v prihodnjih dneh poskrbeti za dodatno zaščito z vrečami peska pred vhodom v muzej,« razmišlja Juri.

Prav nepripravljenost domačinov in zanašanje na pomoč intervencijskih služb pa sta dvignila tlak Štibilju, ki je močno okrcal prebivalce obalnega mesta. »Kot otrok se spomnim, da so imele piranske hiše profile za nameščanje desk in prav tako ves čas pripravljene vreče za primer poplav. Danes vsi čakajo, da jim bodo dom zaščitili delavci Okolja Piran in prostovoljni gasilci.« Ker se bo morska gladina dvigovala tudi v naslednjih dneh, Štibil apelira na domačine, naj vendarle stopijo do postaje piranskih gasilcev, kjer lahko prevzamejo zaščitne vreče s peskom. »Vreče s peskom so brezplačne, samo iskat jih je treba priti. Če jih bo zmanjkalo, jih bomo še pripravili. Ljudje se premalo ali sploh ne zavedajo, da bo prostovoljni gasilec najprej reševal sebe in svojo družino, konec koncev pa so tudi stroški intervencije navadno zelo visoki.«

Poplavljalo tudi drugod

Poplavljalo je tudi v Kopru, Izoli in drugod. Malo pred polnočjo je tako poplavilo obrežni del Sončnega nabrežja v Izoli in le hitremu ukrepanju gasilcev gre zahvala, da hujših posledic ni bilo. Zaradi poplav so morali prekiniti vsa dela tudi v Sečoveljskih solinah, saj so skoraj v celoti poplavljene, tako visoke plime pa ne pomnijo vsaj deset let. Eno od skladišč soli se je v torek znašlo pod vodo. Zaposleni so sicer v pripravljenosti, da preprečijo še večjo škodo. Trenutno vode ne morejo odvajati s solnih polj s prečrpavanjem, saj so odtoki črpalk prenizko, da bi premagali višinsko razliko. Voda ne more odteči niti v prostem padu, saj je gladina morja previsoka. Delno se je pretakala celo tam, kjer so pred časom obnovili nasipe in jih preventivno dvignili na »nivo stoletnih voda«.

Tudi v prihodnjih dneh prebivalce čaka spopad z nepredvidenim plimovanjem morja. Po napovedih Agencije RS za okolje bo morje ob dopoldanski plimi poplavilo bregove tudi v petek, vendar kaže, da bo gladina morja le nekoliko nižja kot v torek, predvidoma 20 do 30 centimetrov nad obalno črto.